Obžalovaní politici - zleva Martin Sepp, Pavel Petráček, Pavel Novák a Lidie...

Obžalovaní politici - zleva Martin Sepp, Pavel Petráček, Pavel Novák a Lidie Vajnerová. | foto: ČTK

Historický proces v Liberci. Bývalá krajská vláda stanula před soudem

  • 22
V Česku dosud nikdy nešla před soud kompletní krajská vláda. Teď se to stalo v Liberci. Na lavici obžalovaných usedla celá bývalá krajská rada včetně někdejšího hejtmana. Někteří radní mohou jít do vězení až na osm let.

Devět politiků za ČSSD a SOS se zpovídá z trestných činů. Dva z podvodu a zbytek z porušování povinností při správě cizího majetku. Všichni ale trvají na své nevině a nechápou, proč jsou stíháni.

"Jsem přesvědčen o tom, že jsem nic špatného neudělal," vypověděl například bývalý sociálnědemokratický hejtman Stanislav Eichler, který se povídá z porušování povinností při správě cizího majetku.

Kauza má dvě roviny. Část radních pobírala odměny za členství v dozorčí radě krajských společností a porušila tak podle obžaloby zákon o střetu zájmů. Uvolnění členové krajského zastupitelstva totiž na tyto odměny nemají nárok.

Druhá část radních jim k tomu podle státní zástupkyně dopomohla. Odsouhlasili smlouvu, která nastavila pravidla odměňování členů dozorčí rady v krajské akciové společnosti Silnice Libereckého kraje.

Bursa jako jediný odmítl vypovídat

Až osm let vězení hrozí za trestný čin podvodu bývalému radnímu pro ekonomiku Zdeňku Bursovi a radnímu pro sociální oblast Pavel Petráčkovi.

Brali odměny v dozorčí radě českolipské nemocnice. Ta je vyzvala, aby vrátili více než 600 tisíc korun - Bursa 352 tisíc, Petráček 253 tisíc. Bursa ve středu jako jediný obžalovaný odmítl vypovídat.

"Když došlo ke změně, nikdo z právního odboru nemocnice mě na to neupozornil. Neřekl mi, že to není v pořádku. Kontroloval jsem i web Oživení, ani z něj jsem neviděl nějaké pochybení. Mrzí mě to, ale postupoval jsem v domnění, že je to v pořádku," řekl Pavel Petráček. Vyplacené odměny za členství v dozorčí radě českolipské nemocnici vrátil.

MF DNES ale před časem psala, že Karel Dolejší, bývalý ekonomický náměstek krajské vlády hejtmana Skokana, přestal brát odměny za práci v dozorčí radě českolipské nemocnice hned poté, co před osmi lety začal platit zákon o střetu zájmů.

"Požádali jsme právníky krajského úřadu, aby zjistili, jestli můžeme odměny dostávat. Jejich závěry byly jasné - že nemůžeme. A tak jsme peníze přestali brát," uvedl před časem pro Dolejší MF DNES.

Schvalovali jsme jen vzorovou smlouvu, hájí se politici

Ve druhém případě se jedná o problém s nezákonným pobíráním odměn v Silnicích LK. Celková škoda je tam 114 tisíc korun. Obžaloba se v tomto případě týká všech radních a také dvou manažerů nově založené společnosti Silnice LK. Ti sepsali smlouvu.

Také v Silnicích LK brali radní Bursa a Petráček odměny jako členové dozorčí rady, odměny ve společnosti pobíral také bývalý radní pro dopravu Martin Sepp (všichni ČSSD). "Měli jsme interní i externí právníky, ale nikdo mě na to neupozornil," řekl Martin Sepp. Také on prý vyplacenou sumu vrátil.

Zbylí obžalovaní radní se hájí tím, že září 2011 schvalovali jen vzorovou smlouvu s částkami pro předsedu a členy dozorčí rady beze jmen. Materiál odsouhlasil právní odbor.

"Podle mého názoru byla vzorová smlouva v pořádku, nevěděl jsem, kdo bude předsedou. Odpovědnost byla až na konkrétním člověku, který pak měl odměny pobírat a na managementu společnosti," řekl obžalovaný Pavel Novák, bývalý krajský radní pro zdravotnictví (ČSSD).

Pro smlouvu bych hlasoval znovu, říká exhejtman

V podobném duchu vypovídali i další obžalovaní radní. "Pro smlouvu bych dnes hlasoval znovu. Sestavili ji odborníci, byla u toho notářka. Nikdo neupozornil na problém. Je to, jako kdyby měl dělník ve Škodovce pykat za to, že vyrobil motor pro auto, se kterým pak někdo spáchal trestný čin," řekl Stanislav Eichler.

"Radní věděli a připustili to i ve svých řečích, že je vždy minimálně jedním členem dozorčí rady radní, který je uvolněný a odměna mu nenáleží," je o vině obžalovaných přesvědčená státní zástupkyně Daniela Karasová. 

"Vzorovou smlouvu radní schválili jen jednu a pouze s odměnou," dodala státní zástupkyně.