Jiří Kittner u soudu na archivním snímku.

Jiří Kittner u soudu na archivním snímku. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Soud osvobodil liberecké zastupitele v kauze městských pozemků

  • 8
Odvolací soud potvrdil osvobozující verdikt pro třiadvacet libereckých zastupitelů, kteří byli mnoho let stíháni v případu údajně nevýhodného prodeje městského majetku. Nyní mohou žádat o odškodnění.

Obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku čelili zastupitelé deset let. Soudy kauzu projednávaly sedm let.

„S klienty to ještě proberu. Ale protože každého palmare za obhajobu stálo dost peněz, má logiku to chtít zpátky. Doporučím jim to,“ uvedl Oldřich Filip, který obhajoval například Jiřího Kittnera, Jaroslava Morávka nebo Ctibora Jecha.

„Předpokládám, že mí klienti budou chtít odškodnit. Trestní stíhání bylo pro všechny velmi nepříjemné a napáchalo mnoho morálních a psychických škod,“ řekl Vladimír Škréta, obhájce Michaela Dufka nebo Jiřího Janaty.

Zastupitelům hrozily až tři roky vězení

Zastupitelům hrozily až tři roky vězení. Rozhodnutí krajského odvolacího soudu je pravomocné, lze proti němu podat jen dovolání. Obhájce Škréta věří, že se tak už nestane. „Z mého pohledu se prokázalo, že jednání všech zastupitelů, kteří hlasovali pro majetkovou operaci, není trestné,“ uvedl Škréta.

„Chci se domáhat odškodnění. Když nic jiného, tak bych byl rád, aby mi někdo zaplatil náklady soudního řízení. Za těch deset let jsou to už statisíce,“ komentoval své stíhání někdejší náměstek primátora Ondřej Červinka.

Kauzu považuje od začátku za nesmyslnou. „Bohužel nás to celou dobu diskreditovalo. Probírala se před volbami, museli jsme vše vysvětlovat zaměstnavatelům, nepříjemné to bylo pro rodiny,“ shrnul Červinka.

Soudy posuzovaly údajně nevýhodný prodej dvou městských pozemků v Doubí o rozloze téměř 3400 metrů čtverečních z dubna 2007. Zastupitelé schválili prodej bez výběrového řízení za téměř 1,5 milionu korun. Podle obžaloby výrazně pod cenou. Pro prodej hlasovali všichni tehdejší zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden komunista a dvě zastupitelky Strany zelených.

Na nevýhodnost upozorňovali dva zastupitelé

Materiály tehdy nestandardně připravilo oddělení rozvojových projektů a cenu stanovilo dle interních předpisů. Na nevýhodnost upozorňovali dva zastupitelé, přesto byl prodej schválen.

„Návrh měl u obžalovaných vzbudit obezřetnost. Lišil se od jiných svojí strohostí, nebyl odůvodněný. Ceny sousedních pozemků byly diametrálně odlišné,“ uvedla soudkyně Zdeňka Mitošinková.

Obžalobě se ale nepodařilo prokázat výši škody. Na ceně pozemků se neshodli ani znalci. Čtyři posudky uváděly částky od 1,9 milionu do pěti milionů korun. Soud nakonec vycházel z posudku, který byl pro obžalované nejpříznivější. Aby mohli být zastupitelé stíháni, musela by vzniknout značná škoda, což se nestalo.

„Nedosáhla částky půl milionu korun, jednání obžalovaných tudíž nelze posoudit jako trestné,“ uvedla soudkyně. Město Liberec může škodu vymáhat u civilního soudu.