Sochu přezdívanou Zemanova busta odvezli, nahradí ji bronzová plastika

  • 10
Vyvolávala odpor i nadšení. Přesto před libereckou radnicí vydržela kontroverzní socha Meteorit celý plánovaný rok. Nyní uvolnila místo bronzové nástupkyni.

Monstrum, shluk bordelu nebo Zemanova busta. Socha Meteorit Petra Zubka dostala během roku, kdy stála v centru Liberce, řadu nelichotivých pojmenování. Dnes ráno ji k oblakům zvedl jeřáb, aby na korbě nákladního vozu opustila město.

„Každá socha je přijatá velmi odlišně. Samozřejmě tato patřila k těm kontroverznějším. Češi si musejí na umění zvykat. Na rozdíl od světa jsme tu konzervativní,“ zhodnotila dnes přijetí sochy Liberečany Jitka Mrázková, která výběr soch pro nároží radnice zajišťuje.

Na soše byly kbelíky i boty

Zubek sochu vytvořil vrstvením a skládáním různých materiálů. Jsou v ní třeba i kbelíky, boty, hadice či molitany. Záměrem bylo vytvořit organický amorfní objekt, ve kterém si kolemjdoucí budou moci stále nacházet nové a nové detaily.

„Když musejí lidé zapojit fantazii, protože dílo je abstraktní, tak je to vždycky horší. Ale odbornou veřejností, protože Petr Zubek patří k významným sochařům, je to hodnocené jako zajímavá a kvalitní instalace,“ přiblížila Mrázková.

Socha podle ní také daleko lépe odolávala vandalům než její předchůdkyně V-myšlení. Z té se ztratilo několik keramických detailů, přišla o reproduktor a objevily se na ní nápisy načmárané fixami.

Socha zvaná Meteorit byla podle Mrázkové poškozená jen maličko. „Našla jsem tam jen drobné úlomky nenechavců,“ popsala Mrázková a nastínila, jaké dílo Meteorit nahradí.

„Můžu prozradit, že to bude od uznávaného českého autora a materiál bude bronz. A rozhodně to nebude tak kontroverzní, jako poslední socha,“ zakončila Mrázková.