ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Nechci dělat ze školy testovací centrum, říká ředitel. Hrozí mu odvolání

  • 537
Řediteli Waldorfské školy v Semilech, kde odmítli nařízené testování dětí na koronavirus a roušky jsou povinné jen ve společných prostorách, hrozí odvolání. Do zařízení dnes opět vyrazili hygienici, kteří znovu prověří, zda jsou děti testovány. Škole hrozí vysoká pokuta.

Za nedodržování protiepidemických opatření hrozí řediteli školy Ivanu Semeckému odvolání z funkce. Potvrdila to starostka Semil Lena Mlejnková. „Čekáme na výsledek šetření. Pak předložíme návrh radě,“ sdělila Mlejnková.

Semily jsou zřizovatelem školy a situaci už podle ní projednala školská rada. „Pan ředitel má plán na postup k naplnění protiepidemických opatření,“ uvedla dále starostka. Bližší informace zatím nesdělila.

Škola zveřejnila na svých internetových stránkách vyjádření ředitele, ve kterém rozhodnutí o testování dětí nechává na rodičích. „Děti mají právo chodit do školy. Rodiče mají právo rozhodovat o svých dětech. Učitelé mají děti vzdělávat,“ píše se ve vyjádření.

Podle Semeckého staví mimořádná opatření ředitele škol do absurdní pozice, ve které mají některým dětem zakazovat chodit do školy, rodičům odpírat jejich základní práva a z učitelů dělat zaměstnance „testovacího centra“. „Kromě naprosto nepřiměřených nároků na školu jde hlavně o popření základních práv dětí a rodičů,“ uvádí dále ve vyjádření.

Podle ředitele krajské hygieny Vladimíra Valenty na místo dnes opět vyrazili jejich zaměstnanci, aby prověřili, zda jsou děti testovány. „Podle předběžných informací, které máme, chce pan ředitel pokračovat ve stejné cestě jako v pondělí,“ sdělil ředitel.

Hygienici nejprve škole předají protokol, pak dojde k vydání rozhodnutí. Ke krajnímu opatření, tedy uzavření školy, dojde podle Valenty v případě, že se objeví přímá návaznost nakažené osoby na školu. „Zatím jsme žádný takový kontakt neobjevili,“ dodal Valenta.

Další postup se bude odvíjet od aktuálních zjištění. Škole podle něj hrozí vysoký finanční postih.

12. dubna 2021

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger novinářům už dříve potvrdil, že jedna ze škol na opatření rezignovala a hrozí jí relativně vysoká pokuta. Uvedl, že ve škole byla hygienická kontrola i zřizovatel, který s postupem školy nesouhlasí.

Ministr poznamenal, že nošení roušek samozřejmě vadí každému, ale je to v nynější situaci nezbytná podmínka pro chod škol. Odložení roušek přitom přirovnal k potopení se do hluboké vody bez dýchacího přístroje.

Žáci, kteří se v rámci rotační výuky vrátili v pondělí do školy, musí podstupovat dvakrát týdně neinvazivní antigenní testy a během vyučování musí mít roušky. O tom, že semilská škola žáky netestuje, informoval jako první server ihned.cz.