Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Vlasta Navrátil

Skláři z turnovské Preciosy se bojí o místo, vedení je uklidňuje

  • 2
Zaměstnanci turnovského závodu Preciosa se obávají, že se firma chystá propustit až 150 lidí. Vedení skláren změny připouští, informace o propouštění ale označuje za spekulace.

"Nevím, jakou hrají hru, ale říká se, že by k propouštění mělo dojít. Jen prý zatím není rozhodnut přesný počet a termín," řekl krajský odborový předák Milan Šubrt.

Lidé v turnovském závodě Preciosy

Nyní má závod 600 zaměstnanců.

Na konci roku 2009 v něm pracovalo 860 lidí.

Skláři proto žijí v nejistotě. "Pokud chce vedení skutečně propouštět, budeme usilovat o to, aby se to pracovníci včas dozvěděli. Lidé se pak nemohou soustředit na práci," zmínil Šubrt.

Pokud podnik skutečně propustí 150 lidí, budou hledat práci jen velmi obtížně. Skláři jsou nyní na trhu práce jednou z nejméně vyhledávaných profesí.

"Pro Turnovsko by to byla katastrofa, práce tam není," upozorňuje odborář Šubrt.

Vedení změny připouští, propouštění zpochybňuje

Vedení se snaží zaměstnance uklidnit. "Propouštěli jsme už před dvěma lety, teď jsme naopak sto lidí nabírali v libereckém Pilínkově. Zvažujeme sice určitý plán, jsou to ale jen úvahy a je teď předčasné bavit se o tom, co z něj vyplyne," řekl personální ředitel závodu Zdeněk Černý.

Nezaměstnanost na Semilsku

Na Semilsku je míra nezaměstnanosti 9,7 procenta.

Na konci ledna tam bylo bez práce 3 960 lidí. Na jedno pracovní místo připadalo 24 lidí.

Připustil, že se chystá změna struktury výroby. Tomu také podle něj odpovídá i nabírání lidí v libereckém závodě. V Turnově oproti tomu podnik využívá zastaralejší technologie a je tam zapotřebí náročná ruční práce.

"K Turnovu vám nemohu zatím říct ani slovo, protože jsou všechny varianty na papíře. A bude se mezi nimi posuzovat. Jedna z variant naopak je, že tam přijde nová technologie a ta by naopak znamenala růst," dodal personální ředitel.

Více informací zatím nemá ani úřad práce.

"Zatím nemáme oficiální zprávu o propouštění v žádném ze závodů Preciosy," uvedla ředitelka krajského úřadu práce Kateřina Sadílková.