(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Boj se šikanou i dál ponese jméno po dívce, která spáchala sebevraždu

  • 3
Nic se přejmenovávat nebude. To vzkazuje náměstek primátora Liberce Ivan Langr signatářům otevřeného dopisu, kterým kritizují projekt Princezna Julie. Program, který Langr vymyslel, chce bojovat se šikanou na základních školách.

Jenže narazil hned na začátku. Odborníkům z řad školních metodiků prevence, pedagogicko-psychologické poradny či dětských psychiatrů vadí už samotný název. Odkazuje totiž na 13letou Julii, která před čtyřmi lety spáchala sebevraždu. Mimo jiné i kvůli šikaně na jedné z libereckých základních škol. 

„Spojení Princezna Julie prý může u některých dětí působit jako výzva k nápodobě sebevraždy. Že ji tím glorifikujeme. Respektuji tento názor, ale nemohu se s ním ztotožnit. Každým jiným názvem bych se sám dopustil necitlivé devalvace samotné tragédie a závažnosti šikany jako takové,“ odůvodňuje Langr.

Přesto se rozhodl přerušit besedy se žákovskými parlamenty. I jejich forma totiž signatářům vadila. „Na besedách byl strážník v uniformě a dokonce se zbraní. Diskuse o takto citlivém tématu by rozhodně neměla probíhat z pozice nadřazenosti,“ uvedla Šárka Konečná, zástupkyně primáře dětské psychiatrie liberecké nemocnice.

Langr zvažuje nový způsob diskusí

Na debaty o šikaně přitom bral Langr strážníky zcela úmyslně. „Šlo o okrskáře, kteří každé ráno stojí u škol a dohlížejí na bezpečné přecházení. Děti je znají. Chtěli jsme, aby je poznaly blíž a věděly, že i na strážníky se mohou obrátit, když se budou chtít někomu svěřit na téma šikany, že jim pomohou. Ale nechci, aby kvůli tomu byli strážníci někde vláčeni. Proto zvažuji nový způsob diskusí se žáky. Jsou důležité. První dvě besedy ukázaly, že povědomost dětí o šikaně, jejích důsledcích či formě pomoci je velmi mělká,“ řekl Langr.

Tomu také vadí, že pedagogicko-psychologická poradna obeslala dopisem všechny základní školy v Liberci a okolí, že účast na připravovaném divadelním představení O dracích a králích, které vychází ze zápisků Julie, není povinná. „Jinými slovy poradna školám říká, že tam nemají chodit. Považuji to za naprosto neprofesionální. Zvlášť, když z poradny to představení nikdo ani neviděl,“ dodal Langr.