Kočky se u ženy zabydlely na zahradě (ilustrační snímek).

Kočky se u ženy zabydlely na zahradě (ilustrační snímek). | foto: Jan Pešek, MF DNES

Kočky čekaly na odvoz celý den zavázané v pytli, jedna nepřežila

  • 66
Mimořádně trýznivou smrtí uhynula loni v prosinci kočka, kterou stejně jako další dvě domácí šelmy nechala celý den zavázané v neprodyšném pytli seniorka z Českolipska. Čtyřiasedmdesátileté ženě teď za týrání zvířat hrozí až tři roky vězení.

Dospělá kočka se dvěma koťaty se zabydlela na zahrádce u rodinného domu. Zpočátku je žena krmila, po čase ji ale jejich společnost omrzela, a tak kontaktovala strážníky s žádostí o odchyt a převoz do útulku.

Nakonec se s městskými policisty dohodla na tom, že kočky chytí sama a zavolá strážníky jen k transportu.

„Bohužel tento záměr zrealizovala velmi drastickým způsobem, při kterém všechny tři kočky vystavila ohromnému utrpení, které vedlo až k úhynu jedné z nich,“ sdělila policejní mluvčí Ivana Baláková. 

Odchytem koček žena pověřila svého příbuzného, který každou kočku zvlášť umístil do neprodyšného pytle a ten pevně zavázal.

„Zvířata v nich neměla žádný přísun čerstvého vzduchu a takto je v pytlích bez jakékoli další pozornosti žena ponechala v kůlně na zahradě téměř 24 hodin. Po odchytu prý zjistila, že ten den strážníci na jejich odvoz nemají čas,“ přiblížila mluvčí.

Kočky se vysílily a vystresovaly

Kočky se v pudu sebezáchovy snažily z pytlů vysvobodit a tím se nejen extrémně vysílily a vystresovaly, ale navíc jim brzy začal docházet kyslík.

Když si pro ně přijeli následující den nic netušící strážníci, předala jim seniorka pytle. Ty už ale silně zapáchaly a kočky v nich nejevily žádné známky života.

„Poté, co je strážníci rozvázali, zjistili, že ve dvou z nich leží apatická vystresovaná koťata v zuboženém stavu, třetí kočka tyto mučivé útrapy nepřežila. Podle závěrů znaleckého posudku uhynula v důsledku udušení mimořádně trýznivou smrtí,“ řekla Baláková. Koťata si převzala do péče pracovnice útulku.

Seniorce nyní za týrání zvířat zvlášť surovým a trýznivým způsobem hrozí až tříleté vězení.