ilustrační snímek | foto: ČTK

Policie řeší konflikt v obchodě v Semilech, seniora po něm odvezla záchranka

  • 369
Konflikt mezi ostrahou supermarketu a starším zákazníkem řeší od čtvrtečního dopoledne policie v Semilech. Seniora po něm musela odvézt záchranka do nemocnice. Stalo se tak první den platnosti pravidla, že dopoledne mohou do obchodu jen lidé starší 65 let.

Senior vyrazil do supermarketu Albert v Semilech ve čtvrt na jedenáct. Tedy v čase, který vláda původně vyhradila seniorům k nákupu (ve čtvrtek večer časy změnila na rozmezí od sedmé do deváté).

Krátce potom, co nakupující vešel do obchodu, k němu podle jeho podání incidentu přistoupil člen ostrahy. 

„Byl snad třikrát větší než já. Chytil mě za bundu a pod krkem a začal mě vystrkovat z obchodu se slovy, že teď mohou nakupovat pouze lidé starší 65 let. Odpověděl jsem mu, že jsem tohoto věku již dosáhl a že se můžu prokázat. Vytáhl jsem tedy občanský průkaz, ale ani nevím, jestli se na něj pořádně podíval,“ popisuje incident senior, který si nepřál uvést jméno, ale redakce ho zná.

Ostraze sdělil, že si bude stěžovat. „Hlídač odpověděl, že ho to nezajímá. Říkal doslova: To nepoznám, kolik roků komu je, já to beru podle toho, jak vypadaj! Sprostě mi nadával, tykal mi, řval na mě, že jsem hovado a ať vypadnu,“ přibližuje sedmašedesátiletý senior, podle kterého se následně do šarvátky zapojila kolegyně hlídače.

„Začala mi pěstmi mávat před nosem a křičela, ať vypadnu a vůbec se s nimi nebavím. Ohnal jsem se po ní, ale vůbec nevím, jestli jsem ji zasáhl. Začali mě bít pěstmi a když jsem spadl, tak i kopat.

Senior následně ztratil vědomí. „Nevím, jak dlouho jsem ležel na zemi. Mám pocit, že někdo zavolal policii, protože přijela dřív než záchranka. Ta mě následně odvezla do nemocnice. Mám zlomené žebro, podlitiny na hlavě a ve tváři a odřeniny na několika místech. Dneska ráno jsem zjistil, že nemůžu pořádně otevřít ústa,“ uzavírá senior, kterého mrzí, že od obchodu zatím nedostal ani omluvu.

Incident potvrdila policejní mluvčí. „Kolem půl jedenácté dopoledne jsme měli oznámeno, že v prodejně v centru Semil došlo k incidentu mezi seniorem a zaměstnanci obchodu,“ popsala.

K čemu přesně došlo, to teď bude policie ještě zjišťovat. Vyšetřovatelé budou vyhodnocovat kamerové záznamy z prodejny. Není tak zatím ani známa přesná právní kvalifikace činu, ke kterému v obchodě došlo. „Nyní zjišťujeme, co se přesně stalo. Prověřujeme, kdo koho napadl. Nejspíš to bylo vzájemné,“ dodala mluvčí.

Epidemie koronaviru

Mluvčí společnosti Albert se v pátek za konflikt v prodejně omluvil. 

„Od činu se striktně distancujeme, oba zaměstnanci byli ještě téhož dne daní na překážky a oba budou propuštěni. Za tuto politováníhodnou situaci se velmi omlouváme. Denně školíme personál, obsluhu i pracovníky ochranky, aby věděli, jak se správně chovat v této době, která přináší řadu nových opatření a nařízení,“ řekl mluvčí společnosti Jiří Mareček.

„Policii ČR poskytneme plnou součinnost a vzhledem k vyšetřování se k události nebudeme dále vyjadřovat,“ dodal.

Senior přitom obsluze občanku ukazovat nemusel. Podle zákona ji mohou chtít zejména policisté a strážníci. Jiné osoby v případě, že je k tomu opravňují předpisy. U nového pravidla pro nákup ve vymezených časech pouze pro seniory se ovšem vláda nechala slyšet, že se ve dveřích občanky kontrolovat nebudou. 

Seniorům vyčlenila vláda čas pro nákupy mezi 10. a 12. hodinou, ve čtvrtek večer pak rozmezí změnila na 7 až 9 hodin:

,