Petr Beitl

Petr Beitl | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Sběratelé funkcí si v parlamentu polepší, Farský je ale varuje

  • 6
Dva nově zvolení poslanci z Libereckého kraje, Petr Beitl a Petr Pávek, uvažují, že by si mohli nechat i své stávající funkce. Beitl zvolený za ODS zatím zůstává jak primátorem Jablonce, tak též krajským zastupitelem. Pávek z hnutí STAN je ředitelem domova seniorů v Jindřichovicích pod Smrkem.

Pokud si Beitl ponechá post primátora, poslance i zastupitele kraje, může si od příštího roku za obě hlavní funkce měsíčně přijít až na 140 tisíc korun hrubého. Má možnost ovšem čerpat ještě nejrůznější poslanecké náhrady. Třeba ty na reprezentaci mohou dosáhnout částky téměř 110 tisíc korun ročně.

Sám Petr Beitl netvrdí, že si všechny tři funkce ponechá, ale zároveň to ani nevylučuje.

„Všechny tři funkce se ve velké části protínají, a to zejména v komunikaci s občany a prostředím. To je výhoda. Nevýhodou ovšem je, že to klade vysoké nároky na čas a zaměstnání. Ale já jsem zvyklý pracovat od rána do večera naplno a nést za to plnou odpovědnost,“ řekl primátor Jablonce.

Dále tvrdí, že na rozdíl od mnoha netknutých poslanců či ministerských úředníků dokáže do Sněmovny přinést zkušenosti z komunální politiky a terénu. „Jsem s věcmi, které se probírají jak ve Sněmovně, tak na úrovni komunálu, denně v kontaktu,“ dodal Beitl.

Beitl se nemíní vzdát odměn

Beitl zároveň přiznává, že se nemíní vzdát odměn za své posty jako to udělal v roce 2010 tehdejší starosta Semil Jan Farský. Ten byl po volbách jak poslancem, tak starostou, ovšem neuvolněným. Tedy práci starosty vykonával až po zaměstnání a pobíral jen zlomek platu starosty.

„Když jdu do něčeho naplno a nesu plnou zodpovědnost, tak k tomu přísluší i nějaká odměna. Bylo by pokrytecké si proto nechávat ji jen nějakým symbolickým způsobem a dělat to třeba na dálku, po e-mailu,“ upozornil Beitl.

Zda bude kandidovat na primátora Jablonce i v dalším volebním období, zatím nechce Beitl spekulovat. „Chci však být na kandidátní listině a chci být dál členem jabloneckého zastupitelstva,“ uzavřel Beitl.

Pávek: Chci mít jistotu, že domov nebude upadat

Petr Pávek tvrdí, že nelpí na funkcích a zatím ani neví, jak vše dopadne. Jako náhradník hejtmana Martina Půty, jenž se funkce poslance vzdal, totiž dosud poslanecký slib nesplnil.

Petr Pávek býval ještě jako starosta Jindřichovic pod Smrkem rebelem a velkým bojovníkem proti úředníkům. Nyní je ředitelem místního domova důchodců.

„Bavili jsme se o souběhu mých funkcí na radě kraje a zatím jsme nedospěli k žádnému uspokojivému závěru. Rozumím, že je někdy obtížné sedět na dvou židlích a nechtít šidit tu, či onu práci. Ale doposud ta situace nenastala a teprve ji budeme řešit,“ uvedl Pávek.

„Pro mě je důležité, aby mě v domově pro seniory, který jsem tahal dva roky z bryndy, zastoupil někdo, kdo bude pokračovat v mé práci. Chci mít jistotu, že domov nebude upadat,“ dodal.

Připadal jsem si, že něco šidím, říká Farský

Na souběh funkcí starosty a poslance má jiný názor Jan Farský (Starostové). Ten si ho vyzkoušel v letech 2010 až 2014. „Bral jsem tak jen zlomek peněz proti tomu, kdybych byl uvolněným starostou. Nešlo na devadesát devět procent o více než deset tisíc korun měsíčně,“ upozornil Farský.

„Po svých zkušenostech však nikomu nedoporučuji, aby pracoval současně jako poslanec i jako starosta. A každého od toho odrazuji. Dělal jsem tehdy šestnáct hodin denně a stejně jsem si připadal, že něco šidím. Když jsem byl v Praze, měl jsem pocit, že bych měl být v Semilech a naopak,“ říká.

Farský se stal mužem dvou funkcí, poněvadž získal v komunálních volbách v Semilech nebývale velký počet preferenčních hlasů. „Nechtěl jsem voliče zklamat, ale teď už vím, že nikdo není nenahraditelný,“ tvrdil Farský.

Předsedkyně KSČM v kraji Dana Lysáková se domnívá, že se působení v krajském zastupitelstvu a ve Sněmovně zvládnout dá a dokonce může politikovi prospět. „Nedovedu si ale představit, že by poslanec dělal ještě primátora tak velkého města, jako je Jablonec,“ dodala Lysáková.