Rybník Tajch v libereckém Vesci se vypouštět nebude.

Rybník Tajch v libereckém Vesci se vypouštět nebude. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Nebezpečný rybník v Liberci nevypustí. Do hráze radši zatlučou plechy

  • 0
Voda už neprosakuje hrází Veseckého rybníka v Liberci, zvaného Tajch. S pomocí plovoucích čerpadel se podařilo snížit hladinu pod úroveň poruchy ve vpustním kanálu. Po dohodě s rybáři se tedy neuskuteční ani původně plánovaný výlov ryb. Hráz se utěsní tzv. Larsenovou stěnou.

„Průtok výpustním potrubím ustal a vodohospodáři se tak mohou pustit do opravy hráze, aniž by museli vypustit celý rybník. Hladina je u hráze nyní ve výšce zhruba 1,5 metru nad výpustním potrubím,“ uvedla mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.

Povodí Labe se podle ní dohodlo s Libercem, že k rekonstrukci hráze použije speciální plechy typu Larsen. „Do hráze bude zatlučena plechová deska, široká 10 metrů, a tak vznikne uvnitř hráze další, nepropustná hráz,“ dodala Minstrová.

Zabrání prosakování vody porouchaným potrubím. „Tímto opatřením by měl být utěsněn starý výpustní objekt a jakékoliv riziko by mělo být eliminováno. Nadále bude ale pokračovat udržovací čerpání vody. Čerpadla budou připravena v pohotovosti pro případ, že by přišly silné přívalové deště a hladina Tajchu by se znovu zvedla,“ upřesnila primátorka města Martina Rosenbergová.

Když z Tajchu začala 22. srpna prosakovat voda, bylo v něm mezi dvaceti až třiceti tisíci kubíky vody. Pokud by se hráz protrhla, záplava by ohrozila lidi i majetky pod rybníkem. Díky okamžitému odčerpávání se tlak vody na hráz snižoval a nebezpečí den ze dne klesalo.

Jak ukázaly provedené průzkumy, voda z rybníka prosakuje zřejmě prasklinami kolem některého ze dvou starých výpustních kanálů.