Jan Korytář

Jan Korytář | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Koalice v Libereckém kraji se rozpadla, má menšinu zastupitelů

  • 5
Krajská koalice v Libereckém kraji složená ze Starostů a Změny se definitivně rozpadla. Vystoupili z ní čtyři představitelé Změny. Situace je důsledkem několikaměsíční krize mezi oběma koaličními partnery. Vláda kraje vydržela pohromadě jen něco přes dva roky.

Z koalice vystoupili lídr Změny Jan Korytář, Jaromír Baxa, Miloslav Hudec a na podzim odvolaná náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Zuzana Kocumová.

Právě její odvolání bylo hlavním důvodem rozpadu koalice. Ta nyní má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu menšinu 19 hlasů.

Korytářovi a spol. se pak nelíbilo také jednání dosavadního šéfa zastupitelského klubu Změny Josefa Jadrného, který nedávno navrhl na post uvolněný Kocumovou exstarostu Železného Brodu André Jakubičku (více o jeho nominaci čtěte zde).

„Josef Jadrný opakovaně jednal proti usnesení klubu. Například hlasoval o zrušení protikorupční komise a komise pro veřejné zakázky a hlasoval pro odvolání Zuzany Kocumové,“ vysvětlil Korytář.

„Rebelové“ ze Změny také některým svým dosavadním členům vyčítají, že mají dlouhodobě rozdílné politické názory než oni a část klubu se rozhodla jít „cestou nulového odporu“, aby si udržela pozice.

„Nebudeme nadále součástí koalice vedené hejtmanem Martinem Půtou, nemůžeme nadále dělat, že se nic nestalo. Mám na mysli jak způsob odvolání náměstkyně Kocumové, tak hejtmanovo chování po obvinění ze závažných trestných činů či způsob, jakým se vrcholní politici koalice stavěli k zakázce na dopravní obslužnost. Hejtman si už delší dobu více rozumí s ODS a KSČM a Změna už nechce plnit funkci fasády, za kterou se mnohé skryje,“ dodal Korytář.

Ke kritice se přidal i Josef Šedlbauer, krajský předseda Strany zelených, která se Změnou vytvořila Změnu pro Liberecký kraj. Tu Změnu, která šla do koalice se Starosty.

„Obě zakladatelská uskupení nesouhlasila s odvoláním Zuzany Kocumové a nesouhlasí s návrhy pana Jadrného. Josef Jadrný nezastupuje Změnu pro Liberecký kraj, ale pouze sebe a několik dalších zastupitelů,“ uvedl Šedlbauer.

„Na kraji reálně vzniká menšinová vláda Starostů a části zastupitelů zvolených za Změnu, která se opírá o opoziční smlouvu s ODS, ČSSD a KSČM. Tmelem tohoto nesourodého uskupení je společný nepřítel - vůdčí osobnosti Změny pro Liberecký kraj, a dále rozdělení vlivu a prebend. Smutný konec koalice, do které spousta lidí, včetně mě, vkládalo naději na otevřenou a férovou politiku.“

Klub Změny nyní opouští kromě Jadrného tak radní Alena Losová, André Jakubička, Ivan Kunetka a Vladimír Opatrný. Už loni v září klub Změny opustila Ivana Hujerová, přesto nadále zůstala radní a hlasovala s koalicí.

Nyní chtějí výše jmenovaní vytvořit klub Nezávislých. Ze současného zastupitelského klubu Změny tedy vzniknou dva.

,