Roman Šotola u soudu v Jablonci nad Nisou (9. května 2019)

Roman Šotola u soudu v Jablonci nad Nisou (9. května 2019) | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Zemřel bývalý liberecký radní Šotola, pád z okna vyšetřuje policie

  • 187
Někdejší radní Liberce za ČSSD a bývalý předseda představenstva dopravního podniku Roman Šotola je po smrti. Zemřel ve čtvrtek 2. dubna v podvečer v obci Dlouhý Most, kde poslední dobou žil. Podle svědků spadl z okna v podkroví dvoupatrového domu. V loňském roce byl Šotola odsouzen za podvody.

„Vyjížděli jsme k pádu muže z výšky krátce před půl osmou večer. Okolnosti tragédie vyšetřují kriminalisté, nařídili jsme soudní pitvu,“ sdělil mluvčí liberecké krajské policie Vojtěch Robovský.

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev potvrdil, že Šotola zemřel na místě. „Muž utrpěl zranění neslučitelná se životem, lékař konstatoval smrt a resuscitaci jsme ani nezahájili,“ uvedl.

Není jasné, jestli šlo o sebevraždu, nešťastnou náhodu, nebo trestný čin. Šotolův pád ale viděli sousedé, kteří tou dobou pobývali na zahradě.

„Stál jsem zrovna u auta před garáží a zahlédl, jak se něco mihlo a padalo dolů. V první moment to vypadalo jako pes, neozval se totiž ani výkřik. Pak mi došlo, že je to tělo. Spadl tak nešťastně, že se trefil hlavou přímo na betonový kryt kanálu, všude okolo byla tráva,“ řekl MF DNES jeden ze sousedů.

Další lidé pak mrtvolu přikryli bílým prostěradlem a přivolali záchranáře.

Šotolovu smrt ale obestírají otazníky. Při pádu byl totiž nahý a svědci popsali, že i velmi špinavý. Kriminalisté pak do jedenácti večer událost vyšetřovali. Přivolali dokonce vysokozdvižnou plošinu, aby prověřili mechanismus pádu těla z podkrovního okna.

Roman Šotola patřil k významným libereckým politikům, byl radním za ČSSD a vedl dopravní podnik. Pak ze strany vystoupil. V roce 2014 vedl kandidátku hnutí Liberec ještě žije, mandát ale neobhájil, strana u voleb propadla. 

Šotola ztratil své placené pozice a dle zdrojů, s nimiž MF DNES hovořila, ani pak nezměnil svůj finančně náročný způsob života. To jej údajně vehnalo do půjček, jež nesplácel.

To se ostatně potvrdilo i u soudu, kde byl Šotola v roce 2019 za podvody pravomocně odsouzen k trestu odnětí svobody na osmnáct měsíců s podmínkou na dva roky.

Podle soudu si totiž v letech 2016 a 2017 půjčoval peníze, které pak nevracel. Z těchto peněz chtěl pak čtyřiačtyřicetiletý bývalý politik splácet jiné dluhy, které měl z minulosti například na nájemném, a neváhal při tom intrikovat.

Mladé ženě z Rychnova u Jablonce nad Nisou kupříkladu slíbil sňatek a měl s ní vztah. Jakmile z ní vylákal 220 tisíc korun, už se k ní neznal.

Peníze za vysílač, historka o dědictví

Při lákání peněz od poškozených Šotola podle soudu používal důmyslný naučený příběh o tom, že má podepsanou smlouvu s Vodafonem, který má na pozemcích Sport Servis Krásná Studánka vybudovat vysílač. Tvrdil, že z toho získá 300 tisíc korun.

Žádná smlouva ale uzavřena nebyla. Vodafone navíc přislíbil roční nájem pouze 50 tisíc korun. Šotola měl ve firmě podíl jen 15 procent.

Další výmluvou, kterou Šotola věřitele obluzoval, byl podle soudu příběh o dědictví po strýčkovi. Ten byl ale v době, kdy Šotola poprvé historku použil, ještě naživu.

Už předtím byl Šotola pravomocně odsouzen k zaplacení 279 tisíc korun, jež dlužil za nájem v bytě ve Fučíkově ulici. V bytě se zdržoval i po ukončení nájmu a nedůvodně se tak podle soudu obohatil. Soudům se však vyhýbal a dokonce na něj byl vydán zatykač.

Roman Šotola figuroval také ve Společnosti Vlasty Buriana, která v Liberci na křižovatce ulic Široká a Vrabčí vybudovala za přispění evropské dotace Centrum Vlasty Buriana.

Evropská unie na projekt stavby multifunkční budovy v bezprostřední blízkosti rodného domu českého Krále komiků poslala přes 11 milionů korun.

Budova vyrostla na pozemku spekulanta s pozemky Lukáše Plechatého. Šotola byl v centru, které dodnes vyvíjí zanedbatelnou činnost, programovým ředitelem.

9. května 2019