Auto předjíždí i přes zákaz libereckou tramvaj u zastávky Viadukt.

Auto předjíždí i přes zákaz libereckou tramvaj u zastávky Viadukt. | foto: Petr Doležal

Řidiči v Liberci riskantně předjíždějí tramvaje, policie je na ně krátká

  • 19
Řidiči jedoucí po kolejích mezi libereckými zastávkami Viadukt a Horní Hanychov tramvaje ignorují a nebezpečně je předjíždí. Nerespektují tak dopravní značky, které sem kvůli tomu nainstalovala dopravní policie. Policisté jsou na agresivní chování řidičů krátcí.

"U Starých Pekáren se na předjíždění tramvají dívám denně z okna. Kdyby tam policie stála, tak během chvíle vybere balík peněz," říká Petr Doležal, který jednoho hříšníka vyfotografoval. 

"Podle mě je to strašně nebezpečný přestupek, konkrétně v tomto místě je přechod, chodí tam spousta dětí, které nemají předvídavost a nenapadne je, že může nějaké auto předjíždět tramvaj. Je spíš jen zázrak, že tam ještě nedošlo k vážné nehodě," tvrdí Doležal.

Motoristé nepředjíždějí jen tramvaje stojící v zastávkách, ale také rozjeté vozy. Značky, které předjíždění tramvají zakazují, nepomáhají. A řidiči tramvají jen nevěřícně kroutí hlavami.

"Tento nešvar se strašně rozmáhá, pro řidiče aut je to přitom velmi nebezpečné. Obrovský počet těchto pitomců předjíždí tramvaj v Janově Dole, u Starých Pekáren taky," zhodnotil Ludvík Lavička, provozně technický ředitel Dopravního podniku Liberce a Jablonce nad Nisou.

Značky řidiči nerespektují

V řízení tramvají má velkou praxi. Také podle něj by měli policisté na tento přestupek více dohlížet. To se zatím neděje. "Možná by tam mohla občas stát i městská policie," domnívá se Lavička.

Zatím poslední nehoda s vážným zraněním se v Liberci odehrála před několika lety u liberecké zoologické zahrady. Motorkář předjížděl tramvaj a druhá tramvaj jej srazila v protisměru.

"Je to velmi nebezpečné, v protisměru hrozí srážka s tramvají. Dnes je to bohužel problém v celém Liberci, k předjíždění tramvají dochází třeba i u zoologické zahrady. Reagovali jsme na to už před časem, kdy jsme za viaduktem osadili dopravní značky s informací, aby řidiči neobjížděli tramvaj. Bohužel, kázeň řidičů je taková, že značka není zeď," řekl komunikační inženýr dopravního inspektorátu liberecké policie Vlastimil Malý.

Na místě mohou přistižení řidiči zaplatit pokutu až dva tisíce korun. "Je problém to ohlídat, když řidiči uvidí hlídku, tak předjíždět nebudou," domnívá se Malý.

Podle něj se v Liberci nedá použít "betonový had", který zabraňuje předjíždění tramvají například na některých místech v Praze. Brání totiž zimní údržbě. "Asi se čeká na první těžké zranění. Nemám pocit, že pouhé značky stačí," domnívá se Doležal.

Tramvajová zastávka Viadukt (červeně) a Staré Pekárny (zeleně)

Tramvajová zastávka Viadukt (červeně) a Staré Pekárny (zeleně)