Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Názory prezidenta jsou pro společnost nebezpečné, míní liberecký rektor

  • 100
Rektor liberecké univerzity Zdeněk Kůs se ostře ohradil proti výroku prezidenta Miloše Zemana o integraci postižených školáků. Nesouhlasí s názory, že by handicapovaní žáci měli být vyloučeni ze společnosti ostatních dětí.

Prezident Zeman uvedl, že by se tyto děti měly vzdělávat v praktických školách a do běžných tříd nepatří.

„Nejsem zastáncem názoru, že by děti, které jsou určitým způsobem handicapovány, měly být umisťovány do tříd s nehandicapovanými žáky, protože je to neštěstí pro oba,“ řekl prezident Miloš Zeman v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí.

„Názory, které prezentoval pan prezident, jsou pro mě nepochopitelné a mohou nás vrhnout o desítky let zpátky. Považuji je pro naši společnost za nebezpečné,“ napsal rektor Zdeněk Kůs, jenž je zároveň Místopředsedou České konference rektorů v reakci na prezidentova slova.

Ta už vyvolala celou záplavu odmítavých reakcí. Rektor poukázal na to, že výrok je nejen proti jeho osobnímu i profesnímu přesvědčení, ale i proti filosofii, kterou prosazuje Technická univerzita v Liberci.

„Student každé školy, ať zdravý či postižený, nesmí narazit na žádnou překážku kromě té jediné, kterou je obtížnost přednášené látky,“ míní rektor Kůs.

Je nepřípustné, aby tyto děti byly vyřazeny, říká rektor

Upozornil na to, že některé děti neměly to štěstí a nenarodily se zcela zdravé. Rektor považuje za nepřípustné, aby se oddělovaly a na celý život vyčlenily z většiny.

Univerzita více než deset let uskutečňuje program podpory zdravotně postiženým studentům, jehož cílem je zpřístupnit jim vysokoškolské vzdělání.

Rektor poukazuje na to, že na univerzitě může studovat každý, kdo má intelektuální předpoklady. Ať je upoután na invalidním vozíku, neslyší, nebo se pohybuje se slepeckou holí.

Na bezbariérové úpravy, inovaci kurzů a studijních materiálů pro handicapované studenty nebo zpracování přednášek či školení pro zaměstnance univerzity, už univerzita vynaložila desítky milionů.

Dnes na ní studuje asi 20 handicapovaných lidí a podle rektora s tím nikdo nemá problém.

Prezident se nechtěl dotknout tělesně postižených, kontruje Hrad

„Nesouhlasím s názory, že by měli handicapovaní žáci být vyloučeni ze společnosti ostatních dětí. Od základních škol přes školy střední až po vysoké školy musí být naší snahu tyto lidi integrovat a zapojit je do běžného života. Neděláme to jen pro ně, ale i pro sebe. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že mladí lidé s handicapem studují velmi zodpovědně a řada z nich vykazuje i velmi dobré výsledky ve vědecké práci. Je naší morální povinností jim studium umožnit,“ upozornil rektor.

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka se Miloš Zeman nechtěl výrokem o handicapovaných dětech negativně dotknout tělesně postižených, jak je mu podsouváno. Vyslovil se prý pro zachování praktických škol v případech, kdy je to v zájmu dětí.

„Poukázal (prezident) na situace, kdy v důsledku trpí výuka všech žáků ve třídě a na případy šikany, ke kterým, bohužel, též dochází,“ uvedl Ovčáček.