Referendum se týká také prodeje libereckého letiště.

Referendum se týká také prodeje libereckého letiště. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Velké referendum bude už v pátek. A Libercem se začínají šířit fámy

  • 13
V Liberci se v pátek uskuteční referendum. Lidé rozhodnou, zda má magistrát prodat letiště či technické služby. Městem se ale šíří fámy, že jde rovněž o prodej budovy radnice či základních škol. Organizátoři oponují, že tomu tak není.

"Lidé se bojí, že někdo chce prodávat radnici, zoo, základní školy, divadla, protože všechny tyto objekty jsou skutečně na seznamu k třetí otázce referenda," píše se v e-mailu, který koluje po internetu."

O co jde? Vedení Liberce se dlouhodobě snaží zalepit díry v téměř třímiliardovém dluhu města tím, že prodá liberecké letiště, technické služby a další strategický majetek, hlavně pozemky.

Proti tomu se postavila opoziční Změna pro Liberec, která začala loni sbírat podpisy, aby mohlo být vypsáno na toto téma referendum.

Přípravnému výboru se podařilo sehnat devět tisíc podpisů a liberecké zastupitelstvo rozhodlo, že se všelidové hlasování bude konat 4. října.

První otázka referenda se ptá, jestli lidé chtějí, aby město Liberec prodalo, zastavilo nebo pronajalo na déle než jeden rok soubor pozemků Letiště Liberec, či jeho části.

Druhá se ptá na to samé u Technických služeb města Liberce a dalších společností s majetkovou účastí města. A třetí se týká případného prodeje dalšího městského majetku.

"Bohužel, ve třetí otázce se ptáme asi moc složitě, ale není za tím třeba hledat záludnosti. Je pojistkou proti tomu, co by se mohlo stát," uvedla členka přípravného výboru referenda a liberecká zastupitelka Zuzana Tachovská.

Pro větší srozumitelnost uvedla příklad. "Pozemky v Doubí byly na seznamu neprodejného majetku města, ale zastupitelstvo odhlasovalo změnu územního plánu a pozemky se mohou klidně prodat. A když mluvíme o zastavení majetku, pak připomenu, že radnice zastavila základní uměleckou školu. Tomu chce referendum zabránit," dodala Tachovská.

Neznalost lidí o referendu padá na hlavu jejím organizátorům, kteří ho začali propagovat deset dní před jeho konáním.

"Myslíme si, že to stačí. Vydali jsme noviny, které dostali Liberečáci do schránek. Dobrovolníci začali roznášet po městě letáky, máme sto výlepových míst. Po Liberci bude také jezdit polepený historický autobus Karosa," prozradil Jakub Macek z přípravného výboru referenda.

Podle něj bude kampaň stát Změnu 250 tisíc korun. Jestli to nebudou vyhozené peníze, se ukáže v sobotu 5. října, kdy budou známé výsledky referenda.