Zakázkami z let 2008 až 2009 v celkové hodnotě zhruba 239 milionů korun se policie zabývá na základě trestního oznámení z roku 2012.

Zakázkami z let 2008 až 2009 v celkové hodnotě zhruba 239 milionů korun se policie zabývá na základě trestního oznámení z roku 2012. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Ředitel liberecké nemocnice Nečesaný, obviněný z korupce, rezignoval

  • 45
Luděk Nečesaný, nedávno obviněný z korupce, rezignoval na post generálního ředitele Krajské nemocnice Liberec. Nechce, aby jeho kauza nemocnici poškozovala. Ve funkci končí 1. září, nahradí ho dosavadní přednosta traumacentra Richard Lukáš.

„Odejít z pozice generálního ředitele a předsedy představenstva Krajské nemocnice Liberec jsem se rozhodl z důvodu, aby nebyla nemocnice vláčena médii kvůli mé kauze, která nesouvisí s nemocnicí ani současným obdobím, ale je zneužívána k politické kampani,“ uvedl Nečesaný.

Kocumová: Oceňuji, že rezignoval sám

Rezignaci Nečesaného oceňuje členka dozorčí rady nemocnice Zuzana Kocumová. „Je to z jeho strany racionální krok a oceňuji, že to udělal sám bez vnějších tlaků. Asi si uvědomil, že by spojování s jeho kauzou mohlo poškodit pověst nemocnice,“ komentovala Kocumová.

Kocumová si Lukáše v čele nemocnice představit umí. „Je to skvělý doktor s velkým morálním kreditem a nezbytnou autoritou. Zároveň nebudí žádnou kontroverzi,“ připomněla Kocumová Lukášovy kvality.

Také Tomáši Hockemu, členu dozorčí rady a zástupci turnovských akcionářů, se Lukáš jako Nečesaného následovník líbí. „Byl by zárukou kvality. Navíc by nevadil ani lékařům, ani akcionářům,“ nastínil Hocke.

Lukáš se postu ředitele liberecké nemocnice nebrání. „Pokud budu zvolen, funkce se zhostím. Bral bych to jako svoji povinnost, vyplývající vůči nemocnici,“ řekl MF DNES Lukáš s tím, že záležitost nechce zatím hlouběji komentovat.

Nečesanému hrozí pět až dvanáct let vězení

Ještě v červnu Nečesaného podržela ve funkci dozorčí rada nemocnice, která se kvůli kauze mimořádně sešla. Pro Nečesaného setrvání ve funkci tehdy zvedlo ruku všech jedenáct přítomných členů rady.

Nečesaný akcionářům nemocnice vysvětloval své obvinění a svůj postoj k němu. Obvinění souvisí s údajným předražením dvou zakázek na vybavení kardiocentra a traumacentra liberecké nemocnice o 24 milionů korun. Nečesaný prozradil, že zakázky pro nemocnici dodávaly firmy B. Braun Medical a Sarmed.

„Jde-li o objednávky zdravotnického zboží z jednotlivých oddělení či center, jsou tyto bez možného přímého vlivu MUDr. Nečesaného, neboť do výběru jednotlivých produktů zdravotnického materiálu tento nemůže nikterak zasahovat,“ přečetl Nečesaný dozorčí radě právnický rozbor jeho případu.

Podle Nečesaného není jasné, za co měl úplatek přijmout, za jaké konkrétní rozhodnutí. „Neboť mezi přijetím úplatku a konkrétním rozhodnutím musí být souvislost,“ řekl dozorčí radě Nečesaný.

Řediteli nemocnice hrozí podle současného obvinění pět až dvanáct let vězení, což znamená, že mu policie připisuje přijetí úplatku přes pět milionů korun. Spolu s ním je obviněna i jeho manželka Šárka. Za praní špinavých peněz může skončit ve vězení na tři roky až osm let.

Zakázkami z let 2008 až 2009 v celkové hodnotě zhruba 239 milionů korun se policie zabývá na základě trestního oznámení z roku 2012.

, , ,