VIDEO: Z města duchů v Ralsku mizí ohyzdný letecký štáb Rudé armády

  • 27
Přesně 65 let po své kolaudaci nadobro mizí z Ralska budova leteckého štábu sovětské armády v Ploužnici, největší zdejší připomínka studené války. Po odchodu okupační armády je už 26 let nevyužívaná a zpustlá. Zničili ji vandalové i čas.

Komplex dvou patrových domů a sousedních ubikací odstraňují bagry firmy Mrózek, která s cenou 3,25 milionu vyhrála výběrové řízení.

„Domy strhneme, je to železobetonový skelet s cihlovými vyzdívkami. Pak vybijeme betonové základy a sklepy zasypeme sutí. Navrch se naveze hlína,“ informoval stavbyvedoucí Pavel Hamrozi.

Tuny suti, která z kdysi pyšné budovy s balkony a zdobenými štuky zbude, skončí na skládce nebo jako zavážka do zásypů. Demoliční práce potrvají do ledna, příští rok na jaře už na místě bude travou zarostlý palouk.

Likvidaci leteckého štábu si vyžádal jeho technický stav. Zatímco sovětská armáda dům opustila v perfektním stavu, nájezdy zlodějů kovů udělaly své.

„Budovy jsou již vykradené, někteří frajeři odřízli ocelový překlad přímo nad hlavou. Přitom po revoluci to byly ještě slušné domy, které se daly zachránit,“ podotkl Jan Růžička, ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje, která má zdejší pozemky ve správě. „V roce 1993 jsem tu potkal dva autobusy Holanďanů s českým průvodcem, tehdy to ještě šlo zachovat. Dnes už ne, jsou to ruiny,“ řekl Růžička.

V lidech však stále přežívá mýtus o tom, že vojenské i civilní objekty, které obývaly okupační armády, poškodili sami Sověti při svém kvapném odchodu v roce 1990 a 1991.

Je to však omyl. Největší dílo zkázy natropili Češi, kteří se na domy vrhli jen pár dní po odjezdu vojsk. „Ještě v roce 1996 byl ten dům jakž takž v pořádku, dokonce měl kompletní střechu z tašek. Ale pak přišli zloději, sběrači kovů a vandalové,“ potvrzuje někdejší krajský policejní pyrotechnik a bývalý místostarosta Ralska Václav Bilický.

„Do Ploužnice třeba vedla železniční vlečka. Nejprve někdo odřízl kolejnice, pak zmizely pražce a nakonec kdosi ukradl i štěrk z náspu,“ vzpomněl Růžička.

Kulturní dům už se kolaudace nedočkal

A tak je to v Ralsku s většinou ze 177 vojenských objektů, které rozesety po lesích stále ještě stojí. Žádný z nich už nejde zachránit. S jejich odstraňováním pokračuje Liberecký kraj od loňska, kdy padl sousední kulturní dům. Ten vznikal už za Gorbačovovy perestrojky, kdy Sovětům v Československu odtikávaly poslední roky pobytu. Kolaudace už se nedočkal. Místo něj je teď lesík.

Příští rok má jít k zemi minimálně dalších deset budov. Například stanice technické kontroly, ubikace a kotelny se skladem uhlí. V následující vlně je naplánována demolice původní čerpací stanice pohonných hmot, vrátnice administrativního střediska nebo budova kotelny.

„Na demolicích se nám povedlo letos ušetřit asi 6 milionů korun, příští rok k nim dalších pět přihodíme a budeme v likvidaci vojenských ruin pokračovat. Území je třeba vyčistit a zabezpečit,“ konstatovala statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová.