Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ralsko bude mít konečně náměstí, ozdobí ho bludné balvany i medvěd

  16:41
Kdo dnes přijede do hlavní sídelní části Ralska, nestačí zírat. Před opravenou radnicí a kostelem je jen divoká step. Ralsko je přitom rozlohou největší město celého kraje. Už letos to ale má být jinak. Pustý prostor, kde za sovětské okupace stála kasárna, se změní v náměstí připomínající park.
Plocha před radnicí v Ralsku by ještě letos měla získat důstojnější tvář. Dnes...

Plocha před radnicí v Ralsku by ještě letos měla získat důstojnější tvář. Dnes je to spíš louka, s několika stromy a živým plotem. | foto: Tomáš Lánský, MAFRA

„Chceme, aby to tu konečně vypadalo důstojně. Jsme centrum celé oblasti a nemáme to tu pěkné. Přitom Kuřívody (hlavní sídelní část, pozn. red.) měly dřív nádherné náměstí. Zároveň jsme obklopeni lesy a přírodou, proto chceme mít náměstí z přírodních prvků,“ oznamuje starosta Ralska Miloslav Tůma.

Plochu před a za radnicí protnou přírodní chodníky lemované okrasnými a ovocnými stromy. Z části půjde o masážní chodníky vhodné pro chůzi na boso. V centrální části náměstí bude stát dřevěný altán vhodný pro svatební obřady. U něj bude jezírko napájené podzemním vrtem s malým dřevěným molem. 

Prostor bude rozčleněn různými kamennými zídkami a lavicemi vytvořenými z odkorněných kmenů stromů. Aby místo bylo co nejvíce spjaté s přírodou, plochu doplní bylinkové a květinové záhony, bludné dekorativní balvany, motýlí louka, broukoviště a líhně obojživelníků, ptačí budky, hmyzí hotely nebo budka pro netopýry zvaná netopýrovník. Samozřejmostí budou i stojany na kola. 

„Bude to hlavně klidová zóna, takový malý přírodní ráj. Nechtěli jsme na náměstí cpát nic velkého, co by se sem nehodilo,“ zdůvodnil starosta.

Morový sloup vystřídá kamenný medvěd

Náměstí bude mít i svou sochu. Zatímco v dávných dobách zde stál morový sloup, nyní se počítá s kamennou sochou medvěda. Toho má Ralsko ve svém znaku.

„Máme představu, že medvěd by stál u vodní nádrže a z tlamy chrlil vodu,“ podotkl Miloslav Tůma. Jak upřesňuje radní města Václav Bilický, medvěd v emblému města nemá žádnou spojitost s dvacetiletým pobytem sovětské posádky, ale jeho historie sahá mnohem hlouběji.

„Když nám byl v roce 2006 přiznán status města, tak nám heraldik zjistil, že medvěd byl ve znaku Kuřívod už v dobách jejich založení za éry Přemysla Otakara II. ve 13. století. Vypadal jen trošku jinak, než ten dnešní, ztvárněný v bojovém postavení,“ upřesnil Bilický.

Na revitalizaci plochy potřebuje Ralsko přibližně čtyři miliony korun. Polovinu by chtělo získat z dotace Státního fondu životního prostředí, o kterou již požádalo. Pokud ji letos obdrží, mohla by se plocha náměstí proměnit ještě tento rok.

Původní domy padly

Kuřívody, správní centrum celého Ralska, bylo ještě před sto lety malebnou oázou klidu s roubenými podstávkovými domy s podloubími. Po válce zdejší německé obyvatelstvo odsunuli a zřízení vojenského prostoru dalo území poslední ránu – většinu původních domů strhli a namísto nich postavili odporné vojenské budovy. Takto byla vysídlena většina malých obcí v dnešním Ralsku. Z většiny dnes nic nezbylo, jen zbytky základových zdí. Největší ránu celé oblasti dali Sověti, kteří neměli ke krajině respekt. 

„Úplnou náhodou jsme v roce 2010 našli v bývalých ruských kasárnách v Mimoni pohozený pomník obětem první světové války, který stával kdysi v Jablonečku. Povedlo se nám ho opravit a dnes stojí v Kuřívodech,“ doplnila místostarostka Ralska Šárka Kalvová.

Jedinou a poslední připomínkou původních starých Kuřívod je více než stoletý javor, který na ploše před radnicí roste. Tůma jej chce jako memento zachovat a včlenit do nové výsadby.

Zajímavostí je, že v Kuřívodech stojí kostel sv. Havla ze 13. století. Před pěti lety v něm památkáři objevili dvě vrstvy gotických maleb s archandělem Michaelem z nejmladší éry kostela. 

„Víme, že když byla Kunhuta, vdova po Přemyslu Otakaru II. internována na Bezdězu, tak si vyprosila, aby se do kostela v Kuřívodech mohla pomodlit při mši. Takže je téměř jisté, že na tyto fresky v roce 1279 koukala,“ podotkl Jiří Šťastný z Mimoně, patriot a dokumentátor zdejší historie.

Ještě zajímavějším faktem je, že v kuřívodském kostele se jako chlapec dokonce modlil i Karel IV. Smutným faktem ale zůstává, že v kostele dodnes není zavedená elektřina a na bohoslužby sem chodí jen asi tři lidé.

Kuřívody a potažmo celá oblast Ralska přitom byla velmi drsným krajem. Trpěla hlavně nedostatkem vody, z čehož vychází už název. „Kuří vody měly znamenat, že je tu vody jen tolik, že by se z nich dosyta napil jen kur,“ vysvětlil Jiří Šťastný. 

V kombinaci s tím, že sem nikdy později ani nevedla železnice a nemohl se tudíž rozvinout průmysl, ztrácela zdejší oblast časem na významu. Ještě po odchodu sovětské armády v roce 1991 tu žila pětistovka obyvatel. Dnes je to více než čtyřikrát tolik. V Ralsku je dnes škola i školka, pošta a sídlí tu několik výrobních firem, také zde funguje stavební úřad. Liberecký kraj už několik let likviduje ruiny vojenských budov roztroušených po celém prostoru.

  • Nejčtenější

Frontman Krucipüsku boural při předjíždění kolony, je mimo ohrožení života

17. dubna 2024  14:19

Frontman liberecké kapely Krucipüsk Tomáš Hajíček havaroval na motorce v momentě, kdy předjížděl...

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

Desetina středoškoláků v kraji pomýšlí na sebevraždu, nedokáže prý čelit tlaku

21. dubna 2024  7:39

Desetině středoškoláků v Libereckém kraji se podle výsledku ankety nechce žít. Jednou z možných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

Brzy bude hotový nový dům seniorů v Hrádku. Vyrobí víc energie, než spotřebuje

24. dubna 2024  16:27

Domov seniorů se čtyřiadvacetihodinovou službou a oddělením se zvláštním režimem pro lidi postižené...

Mladí odcházejí, základna se zužuje. Skoky dostávají na frak, mrzí šéfa Dukly

24. dubna 2024  15:03

České skoky na lyžích drží nad vodou už jen poslední mohykán: Roman Koudelka. Další reprezentanti i...

Bazilika v Jablonném otvírá po dvouleté opravě, sestry ovládají efekty mobilem

24. dubna 2024  10:57

Téměř tři sta let stará bazilika a významné poutní místo v Jablonném v Podještědí má nový kabát....

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...