Moldavané v Ralsku řídili nelegální výrobnu cigaret, bydleli v hotelech

  • 0
Oplocený areál, na střeše fotovoltaické panely. Na první pohled běžná výrobní hala, jakých jsou kolem Ralska na Českolipsku desítky. Za zabedněnými okny se však skrývala tajná továrna na výrobu cigaret. Teď ji odhalila celní správa ve spolupráci s moldavskou a ukrajinskou policií.

Právě skupina Moldavanů nezákonnou výrobu cigaret v Ralsku řídila. Podle prvotních odhadů okradli český stát na dani o 24 milionů korun.

„Neměli trvalý pobyt na území ČR a zdržovali se převážně ve čtyř a pětihvězdičkových hotelích. Měli na starosti nákup komponentů důležitých pro nelegální výrobu cigaret i přepravu do výrobního areálu, který se nacházel v obci Ralsko,“ sdělila mluvčí generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Celníci zjistili, že šlo o vysoce organizovanou skupinu s jasnou hierarchií, která působí na území více států Evropy. Přímo v tajné továrně v Ralsku pak vyráběli cigarety Ukrajinci, kteří v areálu i přespávali.

Celníci gang překvapili přímo při nakládce kartonů cigaret do kamionu. Zadrželi při tom pět lidí, z nichž čtyři šli okamžitě do vazby.

„Při prohlídce ve výrobní hale se pak našla kompletní linka na výrobu cigaret, řezačka a drtička tabáku a komponenty na výrobu cigaret. Bylo tam i osm a půl milionu kusů cigaret značky L&M červené a Richmond modré. Stejně tak se na místě zajistila i finanční hotovost v eurech, která přesahovala částku devět milionů korun. Celníci zabavili i padělané rumunské osobní doklady, které tyto osoby při své činnosti používaly,“ popsala Kaňková.

Celní správa následně s pomocí policie provedla prohlídky dalších objektů po celém území Česka a zabavila dalších 180 palet s komponenty důležitými pro výrobu cigaret a odpad z výroby tabákových výrobků. Zabavené padělky cigaret skončí v drtičce odpadu.

Nejde přitom o první případ tajné výroby cigaret v Libereckém kraji. V loni odhalili celníci utajenou halu na zpracování a třídění tabáku na okraji Cvikova.

Aby byla výroba nelegálního tabáku co nejméně nápadná, používal tam gang k transportu tabáku auta, která vypadala jako vozy České pošty.


Témata: Liberecký kraj