Vyšší odměny Půta považuje za špatný příklad pro obyčejné lidi.

Vyšší odměny Půta považuje za špatný příklad pro obyčejné lidi. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Neúnavný Půta boj za snížení odměn nevzdává, ČSSD hraje na obě strany

  • 5
Liberecký hejtman Martin Půta i přes prvotní neúspěch bojuje za zrušení vyšších odměn pro zastupitele. Bude navrhovat jejich snížení tak dlouho, dokud neuspěje. Hejtman se svým záměrem poprvé nepochodil na zářijovém krajském zastupitelstvu.

Půtův dosud marný boj však začal již letos v únoru, kdy jeho koaliční spojenec, předseda Změny Jan Korytář, prosadil zvýšení odměn pro neuvolněné zastupitele.

Sám Korytář dělá předsedu protikorupční komise a jako řadový člen působí ve finančním výboru. Za obě funkce dostává 9 900 korun - 6 600 za předsedu a 3 300 za člena.

Kdyby Korytář v zimě zvýšení odměn neprolobboval, dostával by nyní jen 6 300 korun - tedy o 3 600 korun méně. Za předsedu by vyinkasoval 4 200 korun, za člena 2 100 korun.

Půtovi vyšší odměny vadí, protože loňské krajské volby Starostové a Změna vyhráli i díky tomu, že kritizovali rozhazovačnost vládnoucí ČSSD a touhu některých sociálních demokratů po penězích.

Korytář se obhajuje, že vyšší odměny lépe odrážejí skutečnou odpovědnost a pracovní nasazení, spojené s prací v komisích.

Jeho hlavní odpůrce ze Starostů Michal Canov ho však ocejchoval jako nenasytného a hamižného.

Dvojakou roli hraje v kauze současná obrozená sociální demokracie. V zimě se při hlasování o zvýšení odměn zdržela, a tak stála na straně Půty a Canova. Teď se ČSSD znovu zdržela hlasování - ale tentokrát ve chvíli, kdy Půta chtěl, aby šly odměny dolů.

Ruce si mnul znovu Korytář, zatímco Canov znovu zuřil a Půta byl znechucený. Nerozdmychávají teď sociální demokraté napětí mezi Půtou, Canovem a Korytářem, aby je jednou provždy rozkmotřili a vrátili se v kraji k moci?

Krajská zastupitelka za ČSSD Romana Žatecká má logické vysvětlení, jež konspirativními teoriemi nezavání. Hejtman podle ní nyní navrhoval příliš nízké odměny. Byly by o deset procent nižší než v době před "Korytářovým" zvýšením.

"Neodpovídaly by práci, kterou neuvolnění zastupitelé ve výborech a komisích odvádějí," prohlásila Žatecká. "Kdyby hejtman Půta přišel s návrhem, aby se odměny vrátily na původní výši a nesnižovaly by se o dalších deset procent, pravděpodobně bychom hlasovali pro."

Vyšší "Korytářovy" odměny ukrojí z chřadnoucí krajské pokladny dva miliony korun ročně, což Půta považuje za špatný příklad pro obyčejné lidi, procházející bolestnými úsporami.