Naposledy se ptačí chřipka objevila v Libereckém kraji v roce 2017. Na snímku likvidace chovu v Kadeřavci v Turnově.

Naposledy se ptačí chřipka objevila v Libereckém kraji v roce 2017. Na snímku likvidace chovu v Kadeřavci v Turnově. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Ptačí chřipka už je i v Libereckém kraji, uhynulo na ni pět labutí

  • 1
Ptačí chřipka už se rozšířila i do Libereckého kraje. Veterináři ji zjistili u pěti uhynulých labutí, které se našly u jezera Velký Písečák v Příšovicích u Turnova.

„U těchto uhynulých volně žijících labutí byl potvrzena přítomnost viru vysoce patogenní ptačí chřipky H5N8,“ informoval Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy s tím, že nejde o ohnisko choroby v chovu.

„Jedná se letos o šestý případ této nákazy u volně žijících ptáků v České republice. Až dosud pocházely všechny letošní pozitivní nálezy u volně žijícího ptactva z území Jihočeského kraje.“

V minulém týdnu informovali veterináři o tom, že se choroba rozšířila do Plzeňského kraje. Malochov slepic v Letinech veterináři o víkendu zlikvidovali. Šlo o 21 slepic. V pondělí pak spolu s obecními úřady vyhlásili pásma ochrany a dozoru do vzdálenosti deseti kilometrů, která budou platit 30 dnů. Ohniska se již objevila v jižních a středních Čechách a také v Pardubickém kraji. 

Státní veterinární správa již na konci loňského roku zavedla v Libereckém kraji přísnější kontroly chovů drůbeže a potravinářských firem při hranicích s Polskem. Právě v Polsku, konkrétně ve Velkopolském vojvodství, se nové ohnisko ptačí chřipky v prosinci objevilo.

V Libereckém kraji se ptačí chřipka objevila v roce 2017 v Kadeřavci na Turnovsku. Do malochovu se tam dostala od volně žijících ptáků. Veterináři museli chované ptactvo jako holuby, slepice a husy zlikvidovat. Následně se ptačí chřipka objevila i v liberecké ZOO u jedné z labutí. Zahrada proto musela vybít několik dalších ptáků.

Volně žijící ptáci jsou přirozenými přenašeči viru ptačí chřipky. Při aktuální ptačí migraci, kdy se hejna stěhují do teplejších krajin před zimou, se nebezpečí přenosu nákazy výrazně zvyšuje.

Pro včasné rozpoznání nákazy je nezbytné sledovat zdravotní stav chované drůbeže a vše podezřelé, jako jsou náhlé úhyny, snížení příjmu potravy či pokles snášky, neprodleně nahlásit veterinární správě. Za nedodržení opatření hrozí chovatelům pokuta.