Opravu potřebuje především koruna přehradní hráze, do které už zatéká.

Opravu potřebuje především koruna přehradní hráze, do které už zatéká. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Oprava liberecké přehrady zřejmě nezačne ani letos, čeká se na povolení

  • 3
Plánovaná rekonstrukce přehrady Harcov zřejmě nezačne ani letos. Podle původního harmonogramu přitom už mělo být v tomto roce hotovo. Jenže Povodí Labe, které přehradu spravuje, zatím nedostalo stavební povolení.

„Až povolení získáme, tak ještě budeme muset zadat další stupeň projektové dokumentace. Máme obavu, že letos nestihneme stavbu začít,“ uvedla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Vytvoření projektové dokumentace totiž potrvá několik měsíců. „A pak se musí ještě vysoutěžit zhotovitel stavby, což také nějaký čas zabere,“ dodala mluvčí.

Opravu potřebuje především koruna hráze, do které už zatéká. Obnovou projde i polorozpadlá žulová zeď, po které vede promenádní cesta od hráze směrem k pláži. Zmizet mají i letité nánosy bahna na dně přehrady. Stavební práce potrvají dva roky. 

Pro pěší a cyklisty bude kvůli tomu po celou dobu zavřená i cesta přes hráz. Lidé tak neprojdou po hrázi od města směrem na Králův Háj. „Lepší by bylo, kdyby se podařilo tam nechat alespoň částečný průchod. Přes hráz chodí spousta lidí. Je to taková spojnice z Králova Háje,“ myslí si tamní obyvatel Martin Kolman. 

Jenže podle Povodí Labe budou opravy hodně náročné. U přehrady se musí zvýšit objem retence i kapacita spodních výpustí. Změní se i tvar koryta pod hrází.

Díky štole už přehradu nebudou muset vypouštět

„Pod hrází povede nově podzemní štola, která umožní v budoucnu provádět injektáže a těsnicí práce na hrázi, aby se zamezilo případným průsakům. Díky podzemní štole už se pak nebude muset přehrada vypouštět, když bude potřeba na hrázi něco opravit,“ uvedla mluvčí Bendová.

Podobně se před lety opravovala i přehradní hráz v Jablonci nad Nisou. Díky injektážní štole se tam snížily průsaky na 0,06 litru za sekundu, zatímco předtím to bylo 35 litrů.

Firma AZ Geo už před časem obeslala kvůli výstavbě tunelu pod hrází obyvatele domů nad harcovskou přehradou, že u nich bude mapovat studně a vrty. „Pokud má někdo u domu studnu či vrt, změříme tam výšku hladiny podzemní vody, popřípadě odebereme vzorky ve třech kolech měření. Výsledky se použijí výhradně pro zpracování hydrogeologického posudku,“ uvedl ředitel AZ Geo Luboš Štancl.

Získaná data využije firma k tomu, aby vyloučila možné ovlivnění kvality a kvantity podzemní vody v průběhu stavby tunelu pod hrází.