Hasiči bojovali s požárem trávy ve těžko přístupném terénu na Českolipsku

  • 2
Osmnáct jednotek hasičů a vrtulník bojovaly několik hodin s požárem trávy u obce Noviny pod Ralskem na Českolipsku. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu. Práci jim ztěžoval těžko přístupný terén.

„Zabránit rozšiřování požáru se hasičům podařilo krátce před půl druhou odpolední. Zásah v Ralsku stále probíhá,“ uvedla krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Hasiči nasadili celkem tři vodní proudy. Hořelo zhruba na ploše 80 krát 80 metrů v místech, kam se hasiči s technikou dostávali velmi obtížně. 

„Na kopci zůstala samonosná nádrž s vodou z preventivních důvodů,“ uvedl  řídící důstojníka českolipských hasičů Jan Soušek. Podle něj se nikdo při zásahu nezranil.

Místo předají po úplném dokončení zásahu hasiči k dohledu vlastníkovi, což jsou Vojenské lesy a statky ČR. 

Někteří hasiči byli až na vrcholu kopce, kde hasili vodními proudy, další hasiči plnili bambivak, vrtulník provedl patnáct shozů. Čerpací stanoviště pro bambivak zřídili dobrovolní hasiči. 

Hořet začalo už v pátek v noci, práce ale kvůli bezpečnosti hasiči přerušili. „Událost byla na Krajské operační a informační středisko ohlášena v pátek v 19:35. Po příjezdu na místo bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o plochu cca 20x30m. Hasiči k likvidaci požáru nasadili jeden vodní proud. Jelikož se místo zásahu nacházelo v nebezpečném místě, ve srázu, skalnatém terénu a blížící se tma by ohrožovala zasahující jednotky, byl zásah z bezpečnostních důvodů přerušen,“ uvedla Hložková.

Hoří ve skalnatém terénu u obce Noviny pod Ralskem

Hoří ve skalnatém terénu u obce Noviny pod Ralskem

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,