Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Aleš Berný, iDNES.cz

Hazard se vrátí v plné síle, bojí se aktivisté i opozice v Jablonci

  • 1
„Jablonci opět hrozí, že se do města vrátí v plné síle hazard,“ varují aktivisté i opozice. Ve čtvrtek budou zastupitelé projednávat novou vyhlášku, která jej na území města opět povoluje. Provoz všech automatů byl ve městě zakázán od ledna.

Podle opozice i aktivistů však nyní část jabloneckých zastupitelů v čele s primátorem Petrem Beitlem (ODS) znovu umetá hernám cestičku.

„Snaží se tak opakovaně prolomit zákaz heren a kasin, ke kterému se představitelé města v roce 2011 zavázali. Je velká škoda, že někteří zastupitelé nechtějí dát městu bez heren ani šanci,“ míní představitel hnutí Jablonec bez hazardu Jakub Strnad.

Podle něj v Jablonci automaty postupně ubývají, ale správní řízení na odebrání licencí ze strany ministerstva financí jsou v mnoha případech zdlouhavá. Proto má celá řada heren dodnes otevřeno.

„Trváme na tom, aby se vyhláška neměnila,“ říká zastupitel za Změnu pro Jablonec Jakub Macek. Podle něj koalice ODS, ČSSD, Domova, TOP 09 a Nové budoucnosti opakuje, že kvůli konci hazardu přišlo město o velké peníze. „Ekonomický náměstek město na tuto situaci nepřipravil,“ tvrdí Macek. ¨

Propad daňových příjmů se teď prý městu hodí. „Postupně se vyrovnává a do konce roku chybí víc než šest měsíců. O tom ale koalice mlčí a upřednostňuje peníze před zdravím a bezpečností občanů. Je i zajímavé, že ještě v dubnu návrh vyhlášky povoloval jen dvě kasina a najednou jsou tři. Časem se tak z heren stanou kasina a vše zůstane při starém,“ varuje Macek.

Primátor: Je to směšné a pokrytecké

Útoky aktivistů i Změny pokládá jablonecký primátor za populismus. „Je to směšné, pokrytecké. Snahu by měli zaměřit na další města, která k tak masivnímu omezení hazardu nesáhla,“ upozornil Beitl.

„Aktivisté i opozice ignorují všechny argumenty a to, že nulová tolerance, pokud je město obklopeno hazardem, nemá vůbec smysl. Ignorují to, že není legislativa, která by nám umožnila regulovat hazard tak, jak bychom si přáli. Chovají se aktivisticky a populisticky,“ dodal. 

Vyhlášku i tak pokládá za nejpřísnější v zemi. Tříletá lhůta na zrušení kasin byla schválena v období, kdy vedl město. „Už při plánování jsme počítali s tím, že se pohne legislativa a v Jablonci budeme moci udělat striktní regulaci. I tak jde o masivní omezení hazardu, ze čtyřiceti devíti heren budeme mít tři nebo čtyři,“ zdůraznil Beitl.