Vratislavický rodák, konstruktér Ferdinand Porsche.

Vratislavický rodák, konstruktér Ferdinand Porsche. | foto: MF DNES

Petice za Porscheho letí internetem. Podepsaly ji stovky nespokojených

  • 607
Historici, politici i automobilisté - ti všichni už se zabývali palčivým tématem nacistické minulosti vratislavického rodáka, automobilového konstruktéra Ferdinanda Porscheho. Nyní se do sporu vložil liberecký programátor Aleš Reiner. Vytvořil internetovou petici na Porscheho podporu.

"Vytvořil jsem tuto petici jako nesouhlas s postupem Vratislavic nad Nisou ve věci odstranění informačních cedulí o místním rodákovi Ferdinandu Porschem. Vratislavice tyto kroky obhajují tím, že za druhé světové války byl pan Porsche členem SS. Dodnes ale neexistují zmínky o tom, že by se Porsche účastnil nějakých válečných zločinů, nebo snad genocidy," napsal v úvodu petice Reiner.

To, že se zde tento významný konstruktér narodil, je podle něj holý fakt.

"V žádném případě nemůže být řeč o propagaci nacismu, jak si například myslí aktivista Pavel Hrstka, iniciátor tohoto aktu čirého pokrytectví," míní.

Právě Hrstka před časem proti nápisům na cedulích protestoval. I on vyrukoval s peticí za odstranění nápisů; podepsalo ji asi sto padesát lidí.

Měl také podezření, že je nápis propagací nacismu a podal na zastupitelstvo Vratislavic trestní oznámení na policii. Ta ale věc odložila.

Reiner již sebral přes šest set podpisů, mnohem víc, než je na Hrstkově petici. "Překonali jsme hranici sto padesáti hlasů v petici pana Hrstky, což byl i ze začátku můj osobní cíl. Musím přiznat, že jsem takový zájem vůbec nepředpokládal," přiznal Reiner.

Brouk a ponorka nikomu nevadili

Na internetové stránce, kde se petice nachází, se rozbujela živá diskuse. "Přijde mi úsměvné, že v šedesátých letech si hippies zvolili brouka a ponorku (přezdívky vozů Volkswagen, pozn. autora) za symbol svobody, protiválečného hnutí a mírový dopravní prostředek a tenkrát nikomu nevadil jejich tvůrce," napsal uživatel s přezdívkou Zámek.

Ne každý se ale s autorem petice ztotožňuje. "Je strašně smutné, že lidi podepisující tuhle petici, dávají přednost strojům před lidskými životy, které SS zmařily. Je vám úplně jedno, že se Porsche dobrovolně přidal k těm, kteří vraždili tisíce nevinných lidí, a je vám to jedno jen proto, že to byl současně schopný konstruktér aut. Přál bych vám, abyste věděli aspoň něco málo o historii nebo prožili aspoň pár dní v kůži těch, kterým SS zničila životy. Pak byste i přes svůj automobilový fanatismus možná pochopili, že auta opravdu nejsou důležitější než lidské životy. Srovnejte si žebříček hodnot, proboha," rozhořčil se uživatel Petr.

Do pomyslného tažení proti Vratislavicím se nedávno pustil i prezident Porsche Classic Clubu ČR Milan Bumba: napsal starostovi otevřený dopis.

"Vratislavice nad Nisou by měly být po právu hrdé na skutečnost, že mají tak slavného rodáka, jakým je Ferdinand Porsche, a měly by toho náležitě využít ve svůj prospěch," prohlásil v něm.