MS Lyžování Liberec 2009 - Závod na 50 km volnou technikou. Jiří Magál a Martin...

MS Lyžování Liberec 2009 - Závod na 50 km volnou technikou. Jiří Magál a Martin Koukal /vlevo/ | foto: Michal Sváček, MAFRA

Pořadatelé lyžařského mistrovství mají vrátit i 112 milionů ze státních dotací

  • 7
Dluh po lyžařském mistrovství světa v Liberci se vyšplhal až na téměř 224 milionů korun. Kromě nezaplacených pohledávek věřitelů mají pořadatelé šampionátu vrátit finančnímu úřadu necelých 112 milionů z dotací, které stát přidělil na organizaci mistrovství.

Informaci přinesl server Týden.cz, Čerpal z dokumentů, které jsou součástí návrhu na insolvenční řízení. Pořadatelé ze sdružení OC FIS NORDIC podle Finančního úřadu Prahy 8 porušili rozpočtovou kázeň, a proto jim vyměřil vrácení bezmála 112 milionů korun ve třech souběžně vedených řízeních.

Právníci pořadatelů se podle Týdne ve všech třech případech odvolali k Finančnímu ředitelství hlavního města Prahy. To potvrdilo první výměr z 8. února 2010 na částku 10 253 624 korun. V dalších dvou řízeních na částky 34 650 210 korun a 67 055 406 korun zatím nerozhodlo. Pravděpodobně dá ale stejně jako v prvním případě za pravdu finančnímu úřadu.

Právní zástupci organizátorů se proti rozhodnutí ředitelství v prvním řízení odvolali.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo loni od 18. února do 1. března. Z veřejných zdrojů šly na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů.

Organizační výbor v čele s Kateřinou Neumannovou hospodařil s rozpočtem přes 632 milionů korun, šampionát ale zejména kvůli nízké návštěvnosti skončil s dluhy. Více než stovce firem a organizací dluží pořadatelé bezmála 112 milionů, majetek sdružení OC FIS NORDIC přitom nedosahuje ani pěti milionů korun. Kvůli předlužení podal likvidátor Ivan Brambaški na konci listopadu návrh na insolvenční řízení.