Řidič za jízdy vyfotil policejní vůz a snímek nahrál na facebook.

Řidič za jízdy vyfotil policejní vůz a snímek nahrál na facebook. | foto: Štěpán Makarov

Policisté se poznali na fotce, řidič za focení při jízdě dostal pokutu

  • 335
Pokutu ve výši tisíc korun musel zaplatit řidič na Českolipsku, který za jízdy vyfotografoval neoznačený policejní vůz. Fotografii pak nahrál na Facebook s varováním, kam se hlídka blíží. Policisté si však snímku všimli a řidiči udělili pokutu za držení telefonu při jízdě.

Policisté v neoznačeném služebním vozidle Škoda Octavia projížděli v pondělí 6. dubna od Zákup do České Lípy. Protože byl slabý provoz, všimli si, že za nimi stále jede stejné vozidlo. 

V tom čase se ve facebookové skupině Dopravní situace na Českolipsku objevila fotografie jejich octavie s upozorněním, že směřuje na Českou Lípu. „Civil ovce na lipu,“ zněl popisek fotky.

„Podle celkové kompozice snímku bylo vysoce pravděpodobné, že je jeho autorem řidič osobního vozidla jedoucí za nimi,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Policisté se ho proto rozhodli zkontrolovat. Když ho zastavili, jejich podezření se potvrdilo. „Muž z profilové fotografie na sociální síti byl nápadně podobný řidiči kontrolovaného auta. K přestupku se následně bez výmluv přiznal a zaplatil pokutu, kterou mu policisté uložili,“ uvedla policejní mluvčí. Podle autora snímku se jednalo o tisíc korun.

Upozornění je v pořádku

Mluvčí uvádí, že policistům nevadí, pokud na ně někdo upozorňuje ostatní motoristy.

„Podobná varování působí jako užitečná prevence bezpečnosti v silničním provozu, protože mnohé řidiče přimějí k tomu, aby ubrali plyn a chovali se na silnici slušněji. Řidiči ale během jízdy nesmějí držet v ruce mobilní telefon a musejí se plně věnovat řízení. Fotografovat za jízdy cokoliv a ještě k tomu psát zprávy je velmi nebezpečné jak pro ně samotné, tak i pro ostatní účastníky silničního provozu,“ zakončuje mluvčí.