Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Policisté dopadli mladíka, který řezal maso z živého koně a utýral ho

  • 631
Policisté dopadli muže, který brutálním způsobem utýral v Kravařích na Českolipsku jezdeckého koně. Za to, že ho rdousil a z ještě žijícího zvířete odřezával maso, hrozí třiadvacetiletému mladíkovi až tříleté vězení.

Mladík, který žije jako bezdomovec a nechává se najímat na nejrůznější manuální práce, své pohnutky k činu kriminalistům při výslechu nevysvětlil.

„Do protokolu uvedl jen to, že měl v pátek 29. května, kdy se událost stala, velmi špatný den. V noci se pak podle vlastních slov s lanem, nožem a košíkem plným sušených rohlíků vydal na kravařskou pastvinu za koněm. Rohlíky si s sebou vzal proto, aby k sobě zvíře přilákal,“ popsala policejní mluvčí Ivana Baláková.

Koni pak mladý muž omotal kolem krku smyčku, kterou ho rdousil a poté mu prořízl hrdlo. V době, kdy zvířeti ještě pulsovalo srdce, mu vrazil do řitního otvoru kůl, stahoval z něj kůži a odřezával z něj maso. „Z místa si s sebou odnesl asi čtyři kilogramy svaloviny i s kůží,“ dodala Baláková.

Při vyšetřování policisté zjistili, že tyran tohoto koně na pastvině navštívil i v minulosti.

„Staly se tu tři podivné události. Někdo koni omotal lano kolem krku a kolem nohy takovým způsobem, až se mu zařezalo hluboko do kůže, a v jednom případě mu někdo dokonce ublížil ostrým předmětem a způsobil mu zhruba čtyřicet centimetrů dlouhé a dva až tři centimetry hluboké řezné poranění na noze. Tyto útoky majitel policistům nehlásil,“ uvedla policejní mluvčí.

Zadržený mladík se doznal pouze k tomu, že koni tehdy ovázal smyčku kolem krku a nohu ke stromu. Kůň se podle jeho výpovědi dokázal ze zajetí vymanit a utekl.

Vyšetřovatelé muže obvinili ze spáchání přečinu týrání zvířat, za což mu hrozí až tříletý pobyt za mřížemi.

„Vyšetřovatel zároveň podal státnímu zástupci podnět na pachatelovo vzetí do vyšetřovací vazby, a to proto, aby svůj čin na svobodě nezopakoval a aby se trestnímu stíhání nevyhýbal. Státní zástupce tento podnět neakceptoval a obviněného ze zadržení propustil. Jeho trestní stíhání proto nyní probíhá na svobodě,“ doplnila Baláková.