Policie plánuje nákup čtyřiceti šesti čtyřkolek s adaptéry pro provoz na sněhu přibližně za třicet milionů korun. Ilustrační snímek

Policie plánuje nákup čtyřiceti šesti čtyřkolek s adaptéry pro provoz na sněhu přibližně za třicet milionů korun. Ilustrační snímek | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Hon na bezohledné terénní jezdce. Policie v horách dostane čtyřkolky

  • 23
Hrám na kočku a myš s neukázněnými enduro jezdci, kteří na terénních strojích často ujedou policejní hlídce, bude konec. Policisté v horských krajích dostanou čtyřkolky, které zvládnou jakýkoliv terén.

Nová technika ale bude použitelná po celý rok. V zimě dokáže nahradit i zastarávající sněžné skútry, se kterými se policie v horách dostává do těžko přístupných míst.

Policie plánuje nákup čtyřiceti šesti čtyřkolek s adaptéry pro provoz na sněhu přibližně za třicet milionů korun. Největší službu udělají především v regionech s horskými středisky. V Libereckém kraji je služeben s horskými „rajony“ hned několik.

„Jde o projekt zvýšení akceschopnosti policie při řešení mimořádných událostí. Je to náhrada sněžných skútrů. Ty jsou zastaralé a jejich opravy by byly příliš nákladné,“ zmínila mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková. Na projekt jako první upozornily Lidové noviny.

„Univerzální čtyřkolky by pro nás byly přínosem. S technikou schopnou překonávat těžký terén by určitě ubylo případů, kdy nám řidiči terénních motorek nebo čtyřkolek ujedou,“ je přesvědčená mluvčí jablonecké policie Dagmar Sochorová.

V Jablonci mají dva sněžné skútry

Jízda mimo silnice je pro jablonecké policisty jednodušší v zimě, kdy mohou použít dva sněžné skútry. Jeden parkuje v Rychnově, druhým disponuje obvodní oddělení ve Mšeně a má ho zaparkovaný v Bedřichově.

Skútry používá jak k běžnému hlídkování, tak k rychlým zásahům v místech, kam se v zimě jiná technika nedostane. Se skútrem mohou nejen kontrolovat, jestli řidiči nevjíždějí do zakázaných oblastí, kontrolují s nimi i zazimované chaty v těžko přístupných místech.

Policisté v zimě bez problémů dojedou do okolí horských Hrabětic a celé Jizerské magistrály od Jizerky přes Polubné až po Rejdice.

Díky skútru například loni zastavili opilého řidiče sněžného skútru, který ničil stopy Jizerské magistrály. Na Semilsku mají skútry obvodní oddělení v Harrachově, Rokytnici i Jilemnici. „Spolupracujeme s pracovníky Krkonošského národního parku, jestli řidiči neporušují zákazy vjezdu, kontrolujeme i lyžaře,“ zmínil mluvčí semilské policie Petr Kmínek.

Čtyřkolky budou mít sirény s majáčky

Potíže s jízdou v terénu ale na policii dolehnou, pokud není sníh. Když chtějí kontrolovat, pak často musejí přesednout do terénních aut ochranářů. Terénní čtyřkolky by pro ně v tomto ohledu znamenaly mnohem větší operativnost a nezávislost.

Firmy přihlášené do výběrového řízení na dodávku čtyřkolek musí splnit několik speciálních požadavků. Jedním z nich je dodávka adaptérů, které umožní zapojení pásů místo kol, aby čtyřkolky byly univerzálnější. Policie potřebuje také zesílené rámy a sirény s majáčky.

Policisté dostanou ke čtyřkolkám i nové uniformy. „Ty klasické nejsou pro jízdu na čtyřkolce vhodné,“ vysvětlila mluvčí Macalíková.

Policejní prezidium plánuje vypsat zakázku na přelomu letošního září a října, poslední čtyřkolka by měla dorazit přesně po roce. Evropská unie na nákup přispěje 25,5 milionu korun, z rozpočtu ministerstva vnitra půjdou čtyři a půl milionu.