Řidič místo zastavení začal policejní hlídce ujíždět (ilustrační snímek).

Řidič místo zastavení začal policejní hlídce ujíždět (ilustrační snímek). | foto: Policie ČR

Zdrogovaný řidič prchal v kradeném autě, nezastavily ho ani výstřely

  • 31
Dvacet minut po čtvrté hodině ráno chtěla policejní hlídka mezi obcemi Okna a Bezděz na Českolipsku zastavit Škodu Octavia. Čtyřiatřicetiletý řidič ale na znamení nereagoval a před policisty z Obvodního oddělení v Doksech, kteří jeli za ním, začal ujíždět.

Navíc jim bránil v předjetí, aby ho nemohli zastavit. Policisté proto několikrát varovně vystřelili, ale šofér ujížděl dál a pořád pronásledovatelům bránil v předjíždění.

„Vzhledem k tomu, že se pronásledovaný řidič blížil k obci, kde by mohlo dojít k ohrožení zdraví a životů dalších osob, použili policisté proti ujíždějícímu vozidlu služební zbraň, přičemž tři výstřely toto vozidlo zasáhly,“ popsala policejní mluvčí Dagmar Sochorová. 

Řidič ovšem stále nereagoval a nebezpečnou jízdou pokračoval až do obce Březovice v okrese Mladá Boleslav, kde nezvládl řízení a narazil autem do betonového sloupu elektrického vedení.

Vzorek potu na čele prokázal amfetamin

„Při tomto nárazu se řidič zranil a byl převezen do jedné z pražských nemocnic,“ doplnila mluvčí.

Policisté provedli ze vzorku potu na jeho čele orientační test na drogy. Ten ukázal pozitivní výsledek na amfetamin. „Zda řidič řídil i pod vlivem alkoholu, ukáže až výsledek rozboru nařízeného odběru krve v nemocnici,“ uvedla Sochorová.

Vyšlo také najevo, že muž nesmí řídit motorová vozidla. „Navíc octavia, se kterou před policisty ujížděl, byla během noci odcizena v Mělníku,“ konstatovala mluvčí. O krádeži přitom majitelka auta ještě ani nevěděla, dozvěděla se to až od policie.

Zfetovaný řidič nakonec zaměstnal policisty ze tří měst. „Policisté z obvodního oddělení v Doksech se zabývají neuposlechnutím výzvy řidiče, který byl pronásledován až na Mladoboleslavsko. Policisté z Mělníku šetří případ odcizení auta a na dopravním inspektorátu v Mladé Boleslavi se zabývají dopravní nehodou v Březovicích,“ uzavřela mluvčí.