(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jan Pešek, MF DNES

Lékařské pohotovosti na Frýdlantsku hrozí zánik, chybí doktoři

  • 0
Na nepřetržitou lékařskou pohotovost může Frýdlantský výběžek patrně zapomenout. Doktoři, kteří by byli pacientům k dispozici celých 24 hodin denně, nejsou.

Město Frýdlant se snažilo tuto péči vymoci na soukromé Nemocnici Frýdlant, ta to ale z personálních důvodů a kvůli nedostatečnému přístrojovému vybavení odmítala.

Radnice proto chtěla firmě EUC, která nemocnici vlastní, vypovědět nájemní smlouvu s tím, že na zajištění lékařské pohotovosti se domluví s Krajskou nemocnicí Liberec, záchrannou službou a praktickými lékaři z Frýdlantska. Jenže ani to zatím nevyšlo.

„Vypadalo to, že jednání úspěšně pokračují, ale najednou od toho šla záchranná služba, že nesmí uvolňovat doktory na pohotovostní služby. Přitom v Jičíně mají pilotní projekt, který na podobném principu funguje,“ podivuje se místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Smlouvu teď nemůžeme vypovědět, říká starosta

Podle ředitele záchranné služby Libereckého kraje Luďka Kramáře je ale půjčování záchranářů na pohotovost na hraně zákona. „Lékařskou službu první pomoci nemůže záchranná zdravotní služba zajišťovat ani z věcného, personálního ani technického hlediska, což jsme zástupcům Frýdlantu několikrát jasně deklarovali,“ říká Kramář.

Odstoupit za takové situace od nájemní smlouvy je tak pro Frýdlant nemožné. „Nejde smlouvu vypovědět, když není jiná možnost zajištění zdravotní péče. Bohužel, pohotovost odmítli sloužit i místní praktičtí lékaři. Kdybychom dali EUC výpověď, zbavíme se i toho mála, co tady funguje,“ vysvětlil starosta Dan Ramzer.

Z deseti praktiků z Frýdlantska měli zájem o služby na pohotovosti jen tři. Aby mohla pohotovost fungovat každý den v týdnu, je zapotřebí aspoň patnáct doktorů.

„Byli jsme připraveni Frýdlantu pomoci, ale bez dohody se záchrannou službou a praktickými lékaři to nejde. Sami to nezvládneme. Jsme ale připraveni k dalším jednáním,“ řekl generální ředitel liberecké nemocnice Richard Lukáš.

Pohotovost je pro Frýdlantsko klíčová, říká starostka Bulovky

„Lékařská pohotovost je pro Frýdlantsko klíčová,“ říká starostka Bulovky Romana Šidlová. „Pociťujeme citelné zhoršení dostupnosti zdravotní péče ještě víc než lidé ve Frýdlantu, jsme od ní dál. Pro lidi tady je důležité nejen to, že k nim přijede záchranka, ale že i s každým zdravotním problémem nebudou jezdit do Liberce,“ podotkla Šidlová.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Přemysla Sobotky se ale obyvatelé výběžku nemusejí obávat, že je nikdo neošetří.

„Lidé se musí smířit s tím, že infarkt se ve Frýdlantě léčit nedá. Ale pracujeme na dohodě, která zahrne asi deset oborů včetně interní ambulance přímo v nemocnici Frýdlant, kde pacienty ošetří i ve vážnějších případech. Nebude to ale pohotovost 24 hodin denně, jak chtělo město, to je nereálné,“ vysvětlil Sobotka.

Pacienty si od dubna rozdělí záchranka a nemocnice

Co všechno bude schopná Nemocnice Frýdlant na ambulancích ošetřit, má stanovit pracovní skupina. Dohoda by měla být známá ke konci dubna. Mezitím se od prvního března rozjede zkušební systém rozdělení pacientů mezi záchrannou službu a nemocnici Frýdlant.

„Je stanoven přesný seznam interních a chirurgických diagnóz, které jsme schopni ve Frýdlantu ošetřit tak, abychom neohrozili život pacienta, protože nemáme CT, magnetickou rezonanci a další drahé přístroje. Ostatní diagnózy poveze záchranka automaticky do Liberce. Po třech měsících vyhodnotíme, jak se to osvědčilo,“ řekl ředitel nemocnice Frýdlant Jiří Madar.

Frýdlantská radnice ale dál trvá na úpravě nájemní smlouvy s nemocnicí, podrobnosti mají být jasné také v dubnu.