Návrh Jana Devátého.

Návrh Jana Devátého. | foto: Jan Devátý

Studenti vymysleli, jak bude vypadat písková pláž před libereckou radnicí

  • 12
Písečná letní atrakce á la Usedom před libereckou radnicí dostává konkrétní podobu. Studenti Střední školy tvorby a designu nábytku v Kateřinkách představili architektonické návrhy podoby a vybavení městské pláže.

Liberecká radnice ji chce zřídit po vzoru jiných měst. Školu oslovila, aby pláž dostala netradiční podobu.

„Návrhy splnily naše očekávání, chtěli jsme něco víc, než jen ohrádku s pískem. Naopak bude těžké se pro jeden návrh rozhodnout, každý nese nějaký vtip,“ zhodnotil studentské návrhy vedoucí odboru cestovního ruchu, kultury a sportu David Pastva.

Radnice možná použije i kombinaci jednotlivých studentských nápadů. Odsouhlasit konečný návrh musí také památkáři. Znám bude patrně do poloviny dubna.

Návrhy jsou prací studentů 4. ročníku oboru Architektura a design interiéru. „Pro studenty šlo o první věc svého druhu a byla to pro ně zajímavá a inspirativní práce. Osobně mě velice překvapilo, s jak různými nápady přišli. Zároveň museli mít napaměti, aby bylo vše funkční,“ zhodnotil studentské práce ředitel školy Václav Tichý.

Návrhů je celkem devět. Na některých návrzích se podíleli dva studenti. „Mladí mají velkou výhodu v tom, že se na věc dívají velmi neotřele. Návrhy jsou velmi rozmanité. Proto si myslím, že nás i město oslovilo. Potěšila nás velmi hezká reakce města na jednotlivé možnosti řešení. O to jsme se snažili,“ řekla Jitka Mádlová, která studenty odborně vedla.

Divadelní představení i finále mistrovství světa ve fotbale

„Pro studenty jde o velkou čest a motivaci, když jejich myšlenky přispějí na náměstí k letní podobě,“ doplnila Jitka Mádlová.

Atraktivní pláží s lehátky či občerstvením chce Liberec v době letních prázdnin přinést do města vzruch. Má také přimět lidi, aby se zdrželi v centru.

Počítá se i s celou řadou kulturních akcí od koncertů, divadelních představení, přes cvičení jógy, módní přehlídku až po finále mistrovství světa ve fotbalovém freestylu. Program podle představ radnice poběží šest dní v týdnu.

Pláž má vzniknout v prostoru mezi kašnou a Moskevskou ulicí. Odhadem zabere plochu 40 až 50 metrů čtverečních. David Pastva odhaduje, že bude zapotřebí patnáct až dvacet tun křemičitého písku. Na pláž bude volný vstup.

U pláže bude i bar a jeho provozovatel se o pláž bude starat. Podle odhadu může technické řešení vyjít zhruba na sto tisíc korun. Komplet bude možné použít i v dalších letech. „Uvidíme, jak se projekt osvědčí,“ zdůraznil David Pastva.