Tady se vaří pivo už 450 let, připomíná speciální ležák ze Svijan

  17:00aktualizováno  17:00
Pivo s netradičním názvem 450 bude hlavním tahákem letošních oslav Pivovaru Svijany, kde se začal zlatý mok vařit již před čtyři sta padesáti lety.

Pivovar Svijany přežil i těžké chvíle, kdy mu hrozilo uzavření. Dnes je největším pivovarem v regionu. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

"Vymazlili jsme ho loni před Slavnostmi svijanského piva, na kterých jsme ho také poprvé čepovali. Chtěli jsme českým pivařům nabídnout pivo, které chutná a voní po tradičních surovinách," řekl sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík.

Návštěvníci měli možnost nejen ochutnat, ale také se k novince v anketě vyjádřit. Mimo jiné mohli navrhnout, jak by se mohlo pivo jmenovat. Sešlo se opravdu hodně názvů a nápadů, ale zvítězila Čtyřistapadesátka.

"Osobně jsem všechny anketní lístky procházel a samotného mě překvapilo, jaké nadšení tehdy pivo vyvolalo," dodal sládek s tím, že podle připomínek ochutnávačů na slavnostech poněkud upravili jeho chuť.

Mercedes mezi svijanskými pivy

Pivo s názvem 450 by se mělo v budoucnosti stát mercedesem mezi ostatními svijanskými pivy. Sice je, stejně jako ostatní svijanská piva, vařené tradičním postupem, ale na jeho výrobu se používá nejen voda z vlastních studní, ale také výhradně humnový slad z malých nezávislých českých a moravských sladoven.

"Nejdůležitější je však použití chmele z vyhlášené oblasti Polepských blat. Jedná se o tradiční Osvaldův klon Žateckého poloraného červeňáku, který dává čtyřistapadesátce chuť a vůni charakteristickou pro poctivé české pivo z poloviny minulého století," vysvětluje sládek Menšík.

Chmel na výrobu piva ve Svijanech pochází z vlastních zdrojů. První chmelnici koupil pivovar již v roce 2006. Od té doby rozšířil jejich plochu na šedesát hektarů a stále zakládají nové.

Chmel je v Česku na vymření

"Čtyřicet procent z této plochy je původní nepřešlechtěný chmel, který je v Česku již pomalu na vymření. Proto chceme jeho plochu postupně rozšiřovat až na padesát procent," připomíná ředitel pivovaru Roman Havlík.

Nové pivo, kterým chtějí Svijany oslavit výročí první uvařené várky, by se mělo v budoucnosti stát chloubou pivovaru. Proto ne každá restaurace nebo hospoda, ho budou moci čepovat. Vedení Svijan nastavilo přísná pravidla, která zatím splňuje jen sedmdesát podniků v celém Česku.

"Čtyřistapadesátka se například musí čepovat z plnoprůtokové pípy Nostalgie, nesmí se při tom používat klasický vzduchový kompresor, nebo oxid uhličitý. Pouze biogen, což je směs dusíku a cé ó dvojky. Další podmínkou je, že se musí dávat do sklenic, které jsou k tomu určené," vypočítává sládek Petr Menšík.

Stejný obsah alkoholu jako Máz

Pivo 450, které má stejný obsah alkoholu jako tradiční Svijanský Máz (4,8 %), nebude jediná připomínka letošního výročí.

"Připravili jsme také Den otevřených dveří, který bude 8. května, a který bude moderovat Ondřej Hejma. Další akcí jsou Slavnosti svijanského piva, které letos slaví pětadvacáté narozeniny," dodává mluvčí pivovaru Petra Winklerová.

Autor:

Nejčtenější

Jablonec - Bohemians 2:0, první duel sezony patřil Matouškovi, dal oba góly

Jan Matoušek slaví gól v dresu Jablonce.

Jablonečtí fotbalisté zvládli úvodní utkání nového ročníku díky Janu Matouškovi, hostovi ze Slavie. Jedna z mnoha...

Ostrava - Liberec 1:2, hosté přežili vymyšlenou penaltu a otočili v závěru

Rudolf Reiter z Ostravy (vlevo) se snaží projít přes Oscara z Liberce.

Od deváté minuty prohrávali, přesto nakonec z Ostravy vezou všechny body. Liberečtí fotbalisté v prvním kole nejvyšší...

Na příkaz Okamury. SPD stáhla z Facebooku příspěvek o Pohraniční stráži

Předseda SPD Tomio Okamura v pražském volebním štábu. (6. října 2018)

Liberecká buňka hnutí SPD na své facebookové stránce vyvěsila komentář, ve kterém litovala zrušení Dne Pohraniční...

Hoftychův návrat: protesty, žlutá karta, obrat. Důležité vítězství, řekl

Trenér Pavel Hoftych na předsezonní tiskové konferenci fotbalistů Liberce.

Po osmi letech se Pavel Hoftych vrátil do nejvyšší české soutěže. A vítězně: liberečtí fotbalisté v Ostravě zdolali...

Moje sparťanské srdce. Obránce Lischka vypráví o osudových chvílích

David Lischka se stal definitivně sparťanem.

Kdyby měl zábrany, nikdo by se nemohl divit. Mluvit o nejhorších chvílích v životě a vířit nepříjemné vzpomínky, to...

Další z rubriky

Hrozbou pro Evropu je hloupý nacionalismus, říká mluvčí sudetských Němců

Bernd Posselt na 55. sjezdu sudetských Němců

Jeho předci přišli do Jizerských hor v 16. století. Posléze pak někteří z nich spoluzakládali dnešní Lučany nad Nisou....

BusLine se zachoval gangstersky, říká bývalý primátor Liberce Kittner

Jiří Kittner stál v čele představenstva libereckého dopravního podniku v době,...

Exprimátor Liberce Jiří Kittner (ODS) obhajuje smlouvu, kterou jako šéf představenstva dopravního podniku v roce 2009...

Rozhledna Královka v Jizerských horách vsadila na ekologii i design

V roce 1907 byla původní stavba nahrazena dnešní kamennou rozhlednou.

Už v roce 1888 zde postavil Spolek německých turistů první dřevěnou rozhlednu, tu však ani ne po dvaceti letech strhl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz