Marek Vávra chce ve Frýdlantu vařit pivo Albrecht.

Marek Vávra chce ve Frýdlantu vařit pivo Albrecht. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Pivo ve Frýdlantu můžu začít vařit do čtrnácti dnů, tvrdí podnikatel

  • 2
Podnikatel Marek Vávra koupil ruinu bývalého frýdlantského pivovaru a chtěl by obnovit vaření piva v regionu. Po odkladech slibovaných termínů se zdá, že čas už nastává: Vávra v budově umístil zařízení na výrobu piva Albrecht a opravuje střechu a fasádu.

Tvrdí, že pivo Albrecht by mohl začít vařit do čtrnácti dnů. "Není to ale tak jednoduché, protože potřebujeme povolení od hygieny a životního prostředí a to může trvat dost dlouho," vysvětluje Vávra.

Podobný projekt, o jaký se snaží v bývalém Redernovském pivovaru, plánoval v Chrastavě. Pivovar měl být v takzvaném Kamenném mlýnu.

"Z toho sešlo, protože tam nebyla voda a nikdy v objektu pivovar nebyl. Ten frýdlantský je poprvé zmiňován již v roce 1381," vysvětluje Vávra.

Jaké pivo se Marek Vávra chystá ve Frýdlantu vařit? Černou třináctku, polotmavou dvanáctku a jedenáctku.

"Třináctky jsem si nechal podle našeho receptu uvařit čtyřicet hektolitrů, jedenáctky polovinu toho množství. Nyní je testujeme v některých hospodách," uvádí Vávra.

Jedním z míst, kde se jedenáctka již čepuje, je populární hospoda Vokno u dolního centra Liberce. "Myslím, že to je dobré pivo, jinak bych jich nevypil sedm," směje se učitel Michal Havlín.

Pivovar bude vařit černou třináctku, polotmavou dvanáctku a jedenáctku.

Přestože pivo nechal Vávra uvařit v jednom zatím utajeném pivovaru, mělo by mít v budoucnu velmi podobnou chuť. Bude se totiž vyrábět podle stejné receptury.

"Naše lepší voda by se měla kladně podepsat na kvalitě piva. Hodně také čekáme od výborného odborníka Zdeňka Picka, bývalého sládka z Jablonce a Vratislavic nad Nisou," dodává Vávra.

Vaření piva by velký historický objekt neuživilo, proto zde Marek Vávra chystá školu pro sládky a školicí středisko. V pivovaru bude několik učeben i přednáškový sál.

 Zámecký pivovar Frýdlant bude velikostí spíš střední. Majitel plánuje, že zpočátku vyrobí 1 500 hektolitrů ročně a postupně výrobu rozšíří až na šestnáct tisíc hektolitrů.

Jeho snem je se dostat až na 35 tisíc. Tolik se tady vyrábělo před tím, než komunisté v roce 1949 pivovar zavřeli a jeho zařízení odvezli na Slovensko.