"Bohužel, do slavností pivo uvařit nestihneme, bude až po slavnostech," přiznal před víkendem Marek Vávra.
Podle jeho vysvětlení dlouhá zima zdržela stavební úpravy, na které jsou navázány technologické postupy. Pivo potom musí zrát šedesát dní.
Někteří místní jsou ale skeptičtí. V avizovaném zmrtvýchvstání pivovaru a vaření piva s názvem Albrecht vidí přinejmenším řeči, které vzbuzují falešné naděje.
"Na svých stránkách má pan Vávra poslední zprávu z listopadu. Je mi podezřelé, že na mé dotazy neodpovídá a k pokračování projektu se nevyjádřil. Od začátku jsem mu fandil, ale nevím, co si mám myslet teď," říká Stanislav Beran.
Marek Vávra, který je zároveň majitelem nové pivotéky v Liberci, ale jedním dechem dodává, že v úsilí vařit pivo přímo ve Frýdlantu pokračuje.
Pivo prý ale zatím přiveze z pivovaru ve Vískách. Ten vyrábí nefiltrované a nepasterizované pivo a podle Vávry je technologie výroby podobná té, kterou bude používat ve Frýdlantu.
"I pivo z Vísek je vlastně frýdlantské pivo, je to naše receptura piva, které budu vařit já pod dohledem sládka," říká Vávra.
Frýdlantští doufají, že sliby, že Vávra pivovar opraví, nebo v něm aspoň začne vařit frýdlantské pivo, platí. "Pokud ho bude dovážet z Moravy a dá na ně jen nálepky Albrecht, bude to smutné a nefér," říká Beran.