Jednou ze signatářek petice je i ředitelka Muzea Českého ráje Vladimíra

Jednou ze signatářek petice je i ředitelka Muzea Českého ráje Vladimíra Jakouběová. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Turnovem otřásá petice pro knížete. Na Hrad ho tlačí lékaři i kazatel

  • 11
Turnovské osobnosti bojují ojedinělou peticí za zvolení Karla Schwarzenberga prezidentem. Podepsalo ji skoro padesát lidí - starostové a místostarostové, chirurg, porodník, právnička a ekoložka, zemědělec, učitelé i kazatel.

V Turnově vyhrál Karel Schwarzenberg nad Milošem Zemanem v prvním kole voleb zhruba o dvanáct procent. Hlas mu dala skoro třetina obyvatel města. A v anketě na serveru turnovskovakci.cz poráží Zemana jasně i pět dní před rozhodujícím druhým kolem voleb. Schwarzenberga by volilo takřka 45 procent lidí, Zemana necelých 26.

V čem je příčina tak velkého rozdílu? Turnovem běží petice na podporu Schwarzenberga. Výzva "Kníže" pochází z hlavy předsedy TOP 09 v Turnově, učitele Michala Loukoty. Připojil se k němu turnovský fotograf a zakladatel serveru turnovskovakci.cz Pavel Charousek.

Žádná podobně rozsáhlá místní petice pro prezidentské kandidáty v Libereckém kraji neexistuje - alespoň podle dostupných informací. "Obeslali jsme lidi, o nichž jsme si mysleli, že petici podpoří a ostatní je tady znají," řekl Charousek.

Mezi signatáře se tak zařadila rovněž ředitelka Muzea Českého ráje a spisovatelka Vladimíra Jakouběová. "Karla Schwarzenberga považuji hlavně po čtvrteční televizní debatě za jedinou možnost, jak zachovat slušnost v naší zemi," prohlásila Jakouběová. "Překvapilo mě, kolik lidí ho volilo nejen v Turnově, ale i v okolních obcích."

Může vzniknout protipetice, míní politolog

Politolog a turnovský rodák Jan Kubáček upozornil, že podobné petice mají na voliče dopad. "Ale osobnosti pod nimi uvedené přejímají velkou spoluzodpovědnost za činy člověka, jehož veřejně podpořily. A v případě prezidenta na celých pět let," konstatoval Kubáček.

Kubáček se nediví, že výzva "Kníže" vznikla právě v Turnově. "Pro město je přirozený velký patriotismus a vysoká společenská angažovanost," prohlásil Kubáček. A nedivil by se, kdyby v Turnově vznikla před druhým kolem prezidentských voleb nějaká "protipetice".

Charouska účinek výzvy v prvním kole překvapil. "Schwarzenberg nad Zemanem zvítězil v Turnově i v některých okrscích, kde v minulých volbách vyhrávala levice," dodal.