Pěstounka Jaroslava Vavrušková s Veronikou (vlevo) a Vanessou.

Pěstounka Jaroslava Vavrušková s Veronikou (vlevo) a Vanessou. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Pěstouni žalují stát, chyba úředníků je připravila na dávkách o 200 tisíc korun

  • 6
Děti pěstounky Jaroslavy Vavruškové z Liberce přišly kvůli špatnému rozhodnutí úředníků o 183 tisíc na sociálních dávkách. O nápravě nikdo nechce slyšet. Liberečtí pěstouni proto chystají žalobu na stát.

Jaroslava Vavrušková se do boje proti rozhodnutí libereckých úředníků pustila už v roce 2008, kdy si vzala svoji první praneteř do výchovy. Od počátku žádala o pěstounskou péči, díky které by děti dostávaly i sociální dávky. Péči jim úředníci nepřiznali.

PĚSTOUNSKÁ PÉČE

Je druhým základním typem náhradní rodinné péče u nás. Na rozdíl od osvojení nemusí být dítě svěřované do pěstounské péče právně volné. Pěstoun není zákonným zástupcem dítěte a k dítěti nemá vyživovací povinnost. Stát proto na výživu dítěte v pěstounské péči přispívá částkou, která představuje cca 1,3 životního minima.

"Měli jsme prý prokázat roční rodičovské opatrování, přestože už jsme měli své dvě děti. Taková klauzule ale nikde není, nenašel ji ani ombudsman, na kterého jsme se obrátili," tvrdí Vavrušková.

"Liberečtí úředníci mohli ještě před rozhodnutím soudu určit, že bude holčička svěřená do pěstounské péče, protože ji bude vychovávat příbuzná. Nikdo se ale s námi nechtěl bavit," dodala.

I když měla mít rodina nárok na pěstounské dávky, musela vystačit jen s mateřskou stanovenou biologické matce. Nedostávala ani přídavky. Trvalo to jeden a tři čtvrtě roku.

Kancelář veřejného ochránce práv celou záležitost prošetřovala řadu měsíců. "Ochránce konstatoval pochybení na straně Orgánu sociálněprávní ochrany dětí Liberec a Úřadu práce Liberec. Oba úřady svá pochybení uznaly," sdělila Iva Hrazdílková z Kanceláře veřejného ochránce práv.

Úřady chybu uznaly, rodina chce vymoci peníze žalobou

Podle ní úředníci rodině nedostatečně poradili, neobjasnili některé postupy a jejich důsledky. Prý neznali ani právní názor ministerstva práce a sociálních věcí na podobné případy.

Úřad práce zase podle kanceláře ombudsmana chybně trval na tom, že v žádosti o dávky pěstounské péče musí jako "datum převzetí dítěte" uvést datum právní moci rozsudku o svěření do pěstounské péče. Nikoli datum, od kdy se o děti stará.

Přestože úřady chyby uznaly, rodina už nemůže dostat dávky zpětně. Chce se jich proto domoci žalobou. Ministerstvo totiž rodině zaplatilo jen újmu za zbytečné telefonování a dopisování.