Pavel Maslák otevřel nové hřiště v Chrastavě.

Pavel Maslák otevřel nové hřiště v Chrastavě. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Maslák dostal máslo od Másílka. Slavný atlet křtil tartan v Chrastavě

  • 0
Sám ještě v rodném Havířově před lety začínal na škváře, v daleké Chrastavě pokřtil slavný český atlet Pavel Maslák nový školní stadion se čtyřmi nádhernými tartanovými dráhami.

Při otevírání chrastavského stadionu bylo veselo. Maslák tam dostal dárek, který připomíná jeho přezdívku Máslo. Šlo o torzo atleta vytvořené právě z másla - nohu od kolene dolů s běžeckou tretrou. „Pavla Masláka jsme vzali do Muzea másla v sousedním Bílém Kostele,“ řekl chrastavský starosta Michael Canov. „Dárek mu navíc předal velitel naší městské policie jménem Marcel Másílko.“

Maslák otevíral teprve druhé hřiště v životě. „První patřilo ke střední škole, kde jsem se učil,“ prozradil Maslák, trojnásobný halový mistr světa na 400 metrů a mistr Evropy na otevřené dráze.

„Stadion v Chrastavě je na školní hřiště moc pěkný,“ dodal osmadvacetiletý Maslák. Na křest stadionu dorazil před týdnem se svou manželkou Nellou, novopečenou architektkou a tříměsíční dcerkou Miou.

Školní stadion v Chrastavě stál 8,5 milionu korun. Ke svým 3,5 milionu korun získala chrastavská radnice státní dotaci pět milionů korun. Stadion se skládá z menšího fotbalového hřiště ovinutého tartanovým oválem se čtyřmi dráhami. Vedle leží hřiště s umělým povrchem na míčové sporty.

„Pavla Masláka se nám podařilo do Chrastavy dostat tak, že se zná s jednou paní učitelkou z naší školy,“ prozradil chrastavský starosta Michael Canov. Město mělo štěstí, poněvadž Maslák odmítl účast na blížícím se mistrovství světa v atletice v Dauhá. Koná se totiž nezvykle pozdě a Maslákovi by narušilo přípravu na halovou sezonu na olympijské hry 2020 v Tokiu.

„Stihl jsem dovolenou, křest dcerky i manželčinu promoci,“ podotkl Maslák. „Ale už před dvěma týdny jsem začal s lehkým tréninkem. Osmadvacátého září se přesunu na soustředění do italského Livigna. Vracím se jedenáctého října a pak mě už čeká tvrdá příprava.“

Moderní stadion nahradil hrbolatou louku

Nový sportovní areál slouží nejen školákům, ale také veřejnosti. Na tréninky ho využijí také místní fotbalisté. Hrají na velkém hřišti s přírodní trávou a na sousedním travnatém plácku.

„Předtím jsme tady měli na tělocvik jen hrbolatou louku. Navíc se mírně svažovala,“ uvedl ředitel chrastavské školy Aleš Trpišovský. „Když ji srovnám s novým stadionem, napadá mě, jako kdyby vedle sebe stál trabant a mercedes. Sám jsem v sedmdesátých letech minulého století běhal ještě na škváře. Když jsme spadli, byli jsme od ní špinaví a ještě poškrábaní.“

Jedno menší hřiště s atletickou dráhou se rozkládá v Chrastavě u další školní budovy na jiném místě města. Křtila ho mistryně světa v běhu na 400 a 800 metrů Jarmila Kratochvílová. „V Chrastavě máme ještě šest menších venkovních hřišť na fotbálek a volejbal a také přírodní posilovnu. Nedávno jsme zmodernizovali krytou sportovní halu,“ konstatoval starosta Canov. „Někdo říká, že sportovišť je u nás už moc, ale myslím si, že jich nikdy není dost.“