Muž nadýchal 2,57 promile alkoholu. (ilustrační snímek)

Muž nadýchal 2,57 promile alkoholu. (ilustrační snímek) | foto: Policie ČR.

Silně opilý řidič jezdil po chodníku, sraženému chodci vynadal

  • 10
Policie vyšetřuje divokou jízdu silně opilého řidiče po Turnově. V úterý odpoledne jel nejenom po chodníku a naboural jiné auto, ale též srazil vozem staršího muže, vynadal mu a z místa střetu odjel. Nechybělo mnoho a málem přejel i dalšího chodce.

Řádění jednapadesátiletého řidiče Renaultu Espace začalo přibližně dvě hodiny po poledni. Opilý šofér ztrácel kontrolu nad řízením a při odbočování do jedné z ulic v centru města neudržel auto na silnici, vjel na chodník a naboural do plotu.

I přesto v jízdě pokračoval dál. Na další křižovatce opětovně vjel na chodník a srazil třiašedesátiletého muže.

„Řidič sice zastavil a z auta vystoupil, ale namísto toho, aby se o zraněného muže postaral, vynadal mu, že si za své zranění může sám. Potom z místa odjel, aniž by mu poskytl jakoukoliv pomoc,“ vysvětlila policejní mluvčí Ivana Baláková.

Pil jsem až po jízdě, tvrdil šofér se dvěma a půl promile

Podle ní muž málem srazil i ženu, která šla vedle chodce. Zraněný muž skončil v liberecké nemocnici.

„Po této události řidič ještě ujel několik desítek metrů a dostal se do protisměru, kde se bočně střetl s protijedoucím osobním vozidlem značky Ford. I od této nehody ujel. Své vozidlo pak odstavil na ulici a pokračoval pěšky,“ doplnila Baláková.

Nebezpečného šoféra se pak podařilo vypátrat místním strážníkům. Našli ho v jednom z barů asi půl hodiny po začátku jeho řádění.

„Ačkoliv z něj byl silně cítit alkohol, tvrdil, že si dal první skleničku až po jízdě. Přivolaní policisté mu přitom v dechu naměřili 2,57 promile alkoholu a na jejich výzvu se podrobil i lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve,“ konstatovala policejní mluvčí.

Jednapadesátiletý muž je nyní podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. „Není vyloučeno, že ještě může být rozšířeno o ublížení na zdraví a neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku,“ uvedla Baláková.

„Zda se bude šofér renaultu zodpovídat i z ublížení na zdraví z nedbalosti bude záležet na tom, jak bude vyvíjet se zdravotní stav sraženého chodce,“ dodala.