Obžalovaný exšéf liberecké policie Miroslav Dvořák u krajského soudu.

Obžalovaný exšéf liberecké policie Miroslav Dvořák u krajského soudu. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Není to spravedlivý proces, hájí se před soudem exšéf policistů Dvořák

  • 2
Obžalovaný exšéf liberecké policie Miroslav Dvořák napadl způsob, jak je veden jeho proces. "Stal jsem se člověkem, co v tomto státě nemá žádná práva," uvedl. Dvořák je obžalovaný z pěti trestných činů, mimo jiné z korupce či zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Dvořák u libereckého krajského soudu přednesl svou rozsáhlou obhajobu. Napadl v ní způsob vedení procesu, ale i spisu, kdy je podle něj řada listin zakládána chaoticky, ale i nepoužitelnost odposlechů.

Podle něj klíčový telefonní hovor, podle kterého ho obžaloba viní z korupce, neproběhl. Měl prý vybitý mobil. "Jak můžu být obviněn z něčeho, co neexistuje?" ptal se u soudu Dvořák. "Mám navíc podezření, že se s nahrávkou hovoru manipulovalo," dodal.

Zmínil také, že řada dějů byla provokací ze strany policejní inspekce, která se ho snažila kriminalizovat. Napadl i to, že soud nevyslechl ani jednoho z obhajobou navrhovaných 27 svědků, kteří podle něj mohli vypovídat v jeho prospěch.

"U své osoby jsem zjistil spoustu manipulací, v mém případě nešlo o spravedlivý soud," konstatoval Dvořák.

Odmítl, že by si kdy řekl o úplatek nebo mu jej někdo nabídl. "Celé obvinění je založeno na nepravdivých skutečnostech," prohlásil.

Nikdo nemá právo šířit nepravdy, uvedl obžalovaný Dvořák

Dvořák rovněž odmítl, že by kriminalista Josef Šůma, který je rovněž obžalovaný, na jeho pokyn hledal v policejní databázi informace o nově voleném náměstku hejtmana Martinu Seppovi. Dvořáka se ptal europoslanec Robert Dušek, zda je proti Seppovi vedeno trestní oznámení.  Obžaloba tvrdí, že Dvořák v tomto případě zneužil svých pravomocí.

"Nikdo nemá právo šířit nepravdy. Odpověděl jsem, že Sepp nic nemá, řekl jsem jen obecně známou věc. Pan Šůma mi jen do telefonu potvrdil, že ta jedna věc je těch třiadvacet obviněných zastupitelů. Do systému vešel až po skončení hovoru, podíval se tam ze zvědavosti," hájil se Dvořák.

"Já přece odpovídám za hlásnou službu. Je to má povinnost a musím mít informace o každé věci, co jde do svodky. Žádný osobní údaj jsem nikomu neřekl," doplnil.

Obžaloba Dvořáka viní i z toho, že požadoval čtvrtmilionový úplatek v souvislosti s projektem na umisťování radarů u škol. Údajně také používal služební vozy k přepravě piva nebo stavebního materiálu. Pracovníci údržby z ekonomického odboru podle obžaloby pomáhali Dvořákovi při stavebních pracích na jeho domě nebo v rekreačním středisku policie ve Starých Splavech.

Dvořák už dostal u okresního soudu čtyři roky vězení

U soudu kromě Dvořáka stojí i tehdejší šéf libereckého dopravního inspektorátu Miroslav Valášek, který podle obžaloby nechal záznam o Seppově prohřešku zařadit mezi nečitelné. Dalším obviněným je Miroslav Kučera, exředitel liberecké kriminálky. Zpovídá se z toho, že pro soukromé účely zjišťoval majitele telefonních čísel. Na lavici obžalovaných sedí i kriminalista Josef Šůma.

U okresního soudu si Dvořák vyslechl čtyřletý trest za podvody, korupci a zneužívání pravomoci veřejného činitele (více se dočtete zde). Valášek dostal za zneužívání pravomoci veřejného činitele desetiměsíční podmínku. Za stejný čin dostal Kučera osm měsíců se stejnou zkušební dobou. Šůma byl zproštěn.

"Nehodlám předložit žádné další návrhy na doplnění dokazování. Tak, jak bylo provedeno u okresního soudu, považuji z hlediska rozsahu za dostatečné," uvedl ve středu státní zástupce Radim Kadlček, který se po verdiktu okresního soudu odvolal v neprospěch dalších obžalovaných. S výší Dvořákova trestu byl spokojený.

Všichni obžalovaní se cítí nevinní a uvedli to ve svých závěrečných řečích.

Dvořák ještě na závěr odmítl tvrzení obžaloby, že se choval jako gubernátor. Naopak vyzdvihl svá kladná hodnocení i pochvaly. Stejně jako výborné výsledky, kterých liberecká policie za jeho vedení dosahovala. Připomněl i svoji snahu o zvelebení zastaralých služeben a pracovního prostředí policistů. "Nevím, ke komu bych se měl chovat jako gubernátor. Policie je ozbrojená složka a když není kázeň, nejsou ani výsledky," uvedl Dvořák.

Zopakoval, že docházelo k porušování jeho práv. Stal se prý pro policii jako možný budoucí krajský ředitel nepohodlný. "Cílem bylo za každou cenu 'udělat' Dvořáka."

Žádal vrácení celého případ soudu prvního stupně a řádné posouzení. "Nic jsem neudělal. Přál bych si, aby tito lidé (zbylí tři obžalovaní policisté, pozn. red.) kvůli mně netrpěli. V podstatě za to, že měli někteří páni strach," uvedl Dvořák.

Rozhodnutí odvolacího soudu se očekává 31. ledna.

,