Nový kruhový objezd a oprava mostu brzdí provoz u Zahrádek

  • 4
Dlouhé kolony čekající na zelenou, hodinová zdržení, nehody a nervózní řidiči – stavba kruhového objezdu v Zahrádkách bude trvat pět měsíců. Začala přibližně ve stejnou dobu jako uzavírka mostu přes Robečský potok. Řidiče tak čeká několikaměsíční trápení, obě stavby mají být dokončené až v listopadu.

Kruhový objezd u Zahrádek za zhruba 25 milionů korun nahradí křižovatku silnic I/9 a I/15. „Je dobře, že tato křižovatka projde přestavbou. Je nebezpečná a auta, která najíždějí z vedlejší silnice, musejí často kvůli hustému provozu na hlavní dlouho čekat,“ uvedl již dříve Jan Sviták, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort dopravy. 

Podle Jana Wohlmutha z liberecké správy Ředitelství silnic a dálnic neplánují silnici v průběhu stavby kompletně zavírat, měla by být i nadále průjezdná, i když s omezením. Při posledním sčítání dopravy se ukázalo, že po silnici číslo 9 projede téměř jedenáct tisíc automobilů denně, ze směru od Zahrádek se k nim navíc připojují ještě další čtyři tisíce vozů. Nyní všechny stojí na semaforech. 

Tamější dopravu navíc zhušťuje i uzavřený most mezi Jestřebím a Provodínem. Objízdná trasa v délce třinácti kilometrů vede totiž přes Srní a právě přes Zahrádky. Most přes Robečský potok je kvůli rekonstrukci pro automobily zcela uzavřený, po chodníku mohou pouze cyklisté a pěší.

„Termín úplné uzavírky je povolen do 15. listopadu. Akce byla již nevyhnutelná. Most se musí opravit, protože už v roce 2017 bylo založení a opěry mostu i nosná konstrukce ve špatném stavu. Projektant stanovil dobu výstavby na dvacet týdnů, tedy zhruba pět měsíců,“ řekl mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Na Facebooku se řidiči dennodenně informují o tom, jak dlouhá je aktuální kolona u Zahrádek, jaké zdržení je na trasách čeká, kde přibyla nová omezení či uzavírky, nebo kde si mají dát pozor kvůli dopravní nehodě. Od 8. července řídí dopravu v Zahrádkách semafor a ve špičce se lidem protáhne cesta o půl hodiny, někdy dokonce o hodinu a půl. Nepříjemné zkušenosti s tím má i Kateřina K., která bydlí v Doksech a denně dojíždí do Dobranova do práce.

„Normálně jezdím přes Provodín, ale nyní musím přes rozkopané Zahrádky, což mi zabere místo dvaceti minut skoro hodinu,“ popsala Kateřina K. Alternativní trasu přes Mimoň nechce využívat, protože je prý o dvacet kilometrů delší. „Navíc jsou po cestě tři semafory, takže je to opravdu na hlavu. Kdo tohle vymyslel, byl pěkný hlupák,“ dodala a poukázala na fakt, že v létě hodně lidí cestuje. „Teď tu máme všechno zavřené a je to opravdový masakr,“ doplnila.

Mluvčí kraje Filip Trdla v této souvislosti upozornil, že semafory a zdržení provozu jsou běžnou součástí při opravách na silnicích.

S uzavírkou mostu v Jestřebí má problém i koordinátor veřejné dopravy Libereckého kraje, společnost KORID, podle níž kvůli velkému množství uzavírek na Českolipsku prakticky neexistuje trasa autobusu nedotčená nějakým zdržením. Odjezdy spojů č. 250, 251, 280 a 282 tak musela o několik minut posunout, respektive uspíšit nebo zpozdit.