ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Neslyšícím překážejí roušky, Jablonec pro ně spustil speciální linku

  • 0
Neslyšícím komplikuje nošení roušek komunikaci s ostatními lidmi. Kvůli zahaleným nosům a ústům nemohou odezírat ze rtů. Jablonecký magistrát proto společně s organizací Tichý svět připravil pro takto hendikepované několik rad i speciální linku.

„Komunikace může probíhat buď s pomocí bloku a tužky, mobilu a nebo také prostřednictvím takzvané Tiché linky,“ uvedl náměstek jabloneckého primátora David Mánek. 

Podstatou služby je online přenos znakového jazyka prostřednictvím webkamery v mobilním telefonu, tabletu, notebooku nebo počítači. Neslyšící se přepojí skrz mobilní aplikaci na skutečného tlumočníka a ten jeho sdělení přeloží do mluveného jazyka. 

Tímto způsobem lze zprostředkovat jak osobní, tak telefonický rozhovor neslyšícího se slyšícím. K projektu se město připojilo už před dvěma lety a nyní jsou na úřadě k dispozici dva tablety, díky kterým je možné se okamžitě propojit s tlumočníkem do znakové řeči. 

„Tlumočník je důležitý pro ty občany, kteří nerozumí psanému textu. To jsou ti, kteří nemají sluch od narození a dorozumívají se znakovou řečí, která se od běžného psaného jazyka liší,“ připomněl Mánek.

Každý neslyšící by pak měl mít u sebe obrázek, který si může stáhnout na webových stránkách projektu. Na něm je například napsáno, že klient neslyší a přes roušku druhému nerozumí a doporučení, aby dotyčný použil při komunikaci třeba tužku a papír nebo poznámky v mobilním telefonu.

Organizace Tichý svět začala s tlumočením online do znakové řeči prostřednictvím tabletů nejprve v nemocnicích. Pak se její služby přesunuly na úřady. 

„Tlumočník a přepisovatel tlumočí vše, co se při jednání řekne – je proto dobré mluvit stručně a výstižně, omezovat se na základní informaci,“ vysvětlil Michal Procházka z Tichého světa. „Tlumočník je dostupný kdykoli a kdekoli. Pokud je dopředu zadaná rezervace k tlumočení nějakého jednání, pak klient nemusí čekat ve frontě.“