Frýdlantská nemocnice.

Frýdlantská nemocnice. | foto: Nemocnice Frýdlant

Nemocnice hrozí, že se přesune do hotelu. Podle Frýdlantu neplní povinnosti

  • 3
Zdravotní péče ve Frýdlantu je ohrožená. Město se neúspěšně dohaduje s provozovatelem nemocnice, lidé už nyní raději jezdí do Liberce.

Jednání o osudu Nemocnice Frýdlant se dostala do patové situace. Její vedení odmítlo poskytovat čtyřiadvacetihodinovou zdravotní péči, kterou po ní vyžaduje město. Nemocnice pouze navrhuje, že pro lékařskou pohotovost poskytne zázemí.

„Jinými slovy nám v našem vlastním areálu nabízejí nějakou komůrku, kde si budeme na své náklady provozovat celodenní pohotovost, seženeme si tam sami lékaře, přitom je to jejich povinnost,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Nemocnice chce jen plánované operace

Nemocnici vlastní od roku 2013 skupina EUC, která chce ve Frýdlantu rozvíjet hlavně gynekologické a chirurgické oddělení na plánované operace. Kvůli nedostatku lékařů zavřela EUC před dvěma lety internu, a před jejím nástupem skončila i porodnice a dětské oddělení.

„Schopnost Frýdlantu provozovat nějakou medicínu se velmi změnila. Odešli lékaři, celá struktura se změnila. A lidé si zvykli jezdit se vším rovnou do Liberce, kde je pak přeplněno. To není optimální,“ poukazuje lékařský ředitel Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš.

„Můžeme provozovat jen péči, kterou nám pojišťovny zaplatí. Nevíme, jaká situace bude v budoucnu, takže nemůžeme podepsat novou nájemní smlouvu, v níž si druhá strana diktuje rozsah poskytované zdravotní péče. Řada malých nemocnic už akutní pohotovost neposkytuje a v mnoha případech nejsou tyto nemocnice schopny přežít bez provozních dotací měst či krajů. My od města žádnou provozní dotaci nedostáváme,“ uvedl člen představenstva EUC Jiří Madar. To ale Frýdlant odmítá.

„Nemocnice má od nás pronajatý celý areál za deset tisíc korun ročně. Tržní nájemné je přitom čtyři a půl milionu. Takže nepřímo sponzorujeme touto částkou soukromého poskytovatele zdravotní péče. Za to od něj ale chceme, aby zajistil pohotovost,“ řekl starosta Dan Ramzer.

Firma slibuje investice

Firma EUC místo nepřetržité pohotovosti nabízí, že do areálu investuje v příštích třech letech 70 milionů do budov, které neodpovídají potřebám zdravotníků.

„Jenže touto investicí si chtějí jen předplatit nájemné na dalších dvacet let, což nemůžeme akceptovat, i kdybychom chtěli. Nájemní smlouvu, tak jak je sepsaná, totiž nemůžeme prodloužit. Platí jen do roku 2026,“ vysvětluje Ramzer.

Na svých stránkách nemocnice zveřejnila, že pokud k úpravě nájemní smlouvy nedojde, odstěhuje se jinam. Konkrétně má jít o hotel Antonie ve Frýdlantu, který byl postaven z evropských dotací. Příští rok mu končí doba udržitelnosti projektu, majitel už tak hotel nemusí provozovat.

Jsou to jen výhrůžky, říká předseda

„Stěhování do Antonie jsou jen výhrůžky, jak nás zahnat do kouta. Nevejdou se tam ambulance ani lůžka následné péče,“ uvedl předseda Mikroregionu Frýdlantska Vladimír Stříbrný. Obce se proto obrátily o pomoc i na kraj. Ten byl před rokem připraven nemocnici od EUC koupit.

„Situace se ale hodně změnila, rozhodně dnes nejsme ochotni kupovat ztrátovou organizaci,“ sdělil hejtman Martin Půta. Podle něj se teď hledá řešení, jak v nemocnici nepřetržitou akutní péči zajistit.

„Domlouváme se na formě pohotovosti s prvotním vyšetřením a diagnostikou, která by zabránila zbytečným převozům do Liberce. Nechceme, aby se záchranka stala jen taxíkem mezi Frýdlantem a Libercem, aniž by to bylo nutné,“ řekl Lukáš. O situaci budou příští středu jednat i frýdlantští zastupitelé.