Socha rytíře, který byl součástí Metznerovy kašny v Jablonci, vznikla v roce...

Socha rytíře, který byl součástí Metznerovy kašny v Jablonci, vznikla v roce 1904. | foto: repro město Jablonec

Chceme německého rytíře, odhlasovali si studenti v roli zastupitelů

  • 16
Jaké je rozhodovat o chodu a budoucnosti města, si vyzkoušeli studenti jabloneckého gymnázia. Řešili hazard, obchodní centrum ve středu města nebo navrácení kontroverzní sochy německého rytíře na náměstí.

Odklepnuto. Na Horním náměstí vztyčí repliku kontroverzemi ověnčené sochy rytíře Rüdigera. Včera ráno tento akt odsouhlasili jablonečtí zastupitelé.

Jenže tady něco nesedí. Zastupitelé se protentokrát nesešli ve velké síni radnice a mnozí z nich ani zastupiteli vzhledem ke svému věku být nemohou.

Třeťáci odolávali lobbistickým tlakům

Jsme totiž v jedné ze tříd Gymnázia Dr. Randy a studenti třetích ročníků si na zastupitele jen hrají. Mají si na chvíli vyzkoušet, jaké je to odolávat nejrůznějším lobbistickým tlakům při rozhodování. Do školy totiž dorazili pracovníci Nadačního fondu proti korupci.

Studenti si mohli vybrat mezi několika tématy, která v minulosti i současnosti rezonovala městem. Každé téma pak měli zpracovat do materiálu, který poté připravili k hlasování.

Čtyři skupiny studentů sáhly po tématech regulace hazardu, další skupina připravila materiál o stavbě obchodního centra ve středu města, rozdělování dotací na sport a o již zmíněném vztyčení sochy německého reka.

Pro Rüdigera byla většina

Zatímco u třech témat byly názory mladých lidí rozličné, Rüdigera by většina na Horním náměstí ráda viděla.

Studenti si zvolili čtyři témata: stavbu obchodního centra, dotace na sport, sochu rytíře Rüdigera a regulaci hazardu.

„Odmítáme xenofobní nálady, které kolem této sochy vznikly. Navíc Německo není už více než padesát let nacistickým státem. Tohle by mohl být jistý akt smíření mezi Čechy a Němci,“ uvedl jeden ze studentů při své interpelaci před „zastupiteli“.

Akce se zúčastnila také Michaela Kouřilová z třetího ročníku gymnázia. Přiznala, že z regionální politiky ji zajímá především oblast financování sportu.

„Je to dáno tím, že ráda sportuji a můj táta je trenérem tenisu. Na zastupitelstvu jsem však nikdy osobně nebyla, viděla jsem ale kousek videozáznamu z něj,“ uvedla Kouřilová.

„Myslím si, že jablonečtí zastupitelé peníze rozdělují spravedlivě a že žádné odvětví tady nestrádá.“

Podle Karla Škáchy, ředitele Nadačního fondu proti korupci, se v regionech nejčastěji objevuje korupce například při změnách územního plánu. „Dále to jsou developerské zakázky či stavby různých obchodních center. V republikovém měřítku jsou pak evergreenem stavební zakázky a též neprůhlednost při zakázkách na IT systémy,“ domnívá se Škácha.