Sobota 31. října 2020, svátek má Štěpánka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 31. října 2020 Štěpánka

Klobása z Liberce i chleba z Turnova. To jsou nejlepší potraviny v kraji

  8:36
Devadesát procent masa z vepřové kýty a pečeně, deset procent speciálního maďarského koření a vody. Takové je složení Ruprechtické bylinkové klobásy z libereckého řeznictví Maso Rydval. Ta patří mezi šestici výrobků, které se mohou pyšnit titulem Regionální potraviny Libereckého kraje roku 2015.

V kategorii tepelně opracovaných masných výrobků zvítězil řezník Jaroslav Rydval se svým řeznictvím v libereckých Ruprechticích a bylinkovou klobásou. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Podle poroty, v níž zasedli například zástupci ministerstva zemědělství, státní veterinární správy či agrární komory, jsou nejlepšími potravinami kraje dále Tvaroh s česnekem a pažitkou od Jiřího Vrkoslava ze Zlaté Olešnice, Jeřmanický smetanový zákys ze zemědělské farmy K. E. K., Mikulův pecen z turnovské pekárny Mikula, Vratislavický ALE z pivovaru Konrad z libereckých Vratislavic a BIO sterilovaný patizon od Jana Vericha z Turnova.

„Na klobásy se specializujeme, děláme asi pět, šest druhů. Chceme, aby lidé kousali do kvalitního masa a teprve potom poznali, že chuť zvýrazňuje koření. Je spousta výrobků, kde cítíte jenom koření, a ne maso,“ prozrazuje tajemství úspěchu v kategorii tepelně opracovaných masných výrobků řezník Jaroslav Rydval.

Ke klobáse se hodí chleba a nejlepší dle poroty dělají v Turnově. Bochník je to vskutku rodinný a obří a v nákupní tašce se poměrně pronese - váží tři kila.

„Díky jeho velikosti v něm dlouho vydrží voda, chléb je vláčnější a také vydrží měkký až deset dní. Topinky vám z něj druhý den nepůjdou, a nebo si připravte opravdu hodně oleje,“ prozrazuje něco o svém pecnu Jiří Mikula, pekař a majitel Pekárny a cukrárny Mikula. „V chlebu je více žita než pšeničné mouky, a proto má náš výrobek takovou chlebovější chuť.“

Nejlepší pivo? Z Vratislavic

Klobása, chleba, do trojice chybí pivo. Letos prý nejlépe mezi nápoji osvěží ALE z vratislavického pivovaru Konrad. „Výroba tohoto ležáku je jiná než u klasického ležáku českého typu. Pivo je tmavé, svrchně kvašené. Hořkost americké odrůdy chmele je vyvážena barevnými karamelovými slady,“ popisuje za pivovar Pavel Regner.

Podle něj pivovar trochu zariskoval a vyšlo to. „Chtěli jsme být trošku odlišní a neudělat ležák pouze světlý,“ dodává Regner k šestnáctistupňovému pivu.

Po pivu může nastat kocovina a někdo jako lék na ní užívá třeba sterilované okurky, respektive jejich lák. Kreativnější jedinci mohou vyzkoušet sterilovaný patizon, vítěze v kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě.

„Neděláme nic nového, patizony nakládali už naše babičky a dědečkové,“ říká výrobce oceněné potraviny Jan Verich, který si všechno své ovoce a zeleninu, které nabízí v syrovém i nakládaném stavu, pěstuje sám. Připomíná, že v jeho výrobcích není žádná chemie a všechny suroviny mají certifikát bio kvality a také to, že u patizonu hraje důležitou roli chuť nálevu.

Někoho z kocoviny údajně vyléčí mléko. A nejlepším mléčným výrobkem porotci zvolili Jeřmanický smetanový zákys. Recept na úspěch je podle majitele farmy Roberta Erlebacha v co největší jednoduchosti.

V jednoduchosti je síla a úspěch

„Není tam žádná speciální přísada, spíše je to tradiční výroba. Vše je děláno ručně, nejde o žádnou velkovýrobu,“ říká Erlebach a prozrazuje recept: „Kvalitní kravské mléko, které projde pasterizací, přidají se do něj přírodní kultury, nechá se zakysat. Po čtrnácti až osmnácti hodinách vše rozmícháte a můžete stáčet.“

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Přihlásit se tak zatím nemohou firmy, které mají více než 250 zaměstnanců.

Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. V Libereckém kraji už může toto označení používat 39 produktů.

„Letos se do soutěže přihlásilo dvacet šest výrobců se šedesáti výrobky. Hodnoceno ale bylo dvacet čtyři výrobců s třiapadesáti produkty. Někteří být hodnoceni nemohli. Většinou nesplňovali zákon o potravinách z letošního roku a neměli na etiketách a obalech vyznačeny obsažené alergeny ve výrobku,“ informovala Vladimíra Pachlová z Regionální agrární rady Libereckého kraje.

Loni soutěžilo 21 výrobců s 56 výrobky. Některé kategorie zůstaly bez vítěze Podle ní bylo důležitým kritériem pro hodnocení potravin regionální původ výrobku, vztah výrobce k regionu, ale velkou roli hrála také chuť, vzhled jak výrobku, tak i obalu.

„Obsazeno sice bylo všech devět kategorií, ale bohužel soutěžící z kategorie masné výrobky trvanlivé, cukrářské výrobky a kategorie ostatní nesplnili některou z podmínek klání,“ vysvětlila Pachlová.

„Povědomí o soutěži ale neustále stoupá. Výrobci cítí, že značka má jistou prestiž, a že se ji zákazníci naučili na pultech vyhledávat. Proto každoročně stoupá i počet přihlášených.“

Autor:
  • Nejčtenější

V respirátoru z Turnova je vidět úsměv a nemlží se brýle, stačí měnit filtr

Chrání, ale nezakryje úsměv. Tak zní motto, kterým svůj unikátní průhledný respirátor propaguje 3D tiskárna Turnov....

U Jilemnice hořela hala na matrace. Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň

Hasiči z Libereckého a Královéhradeckého kraje ve středu hasili rozsáhlý požár průmyslové haly, kde se vyrábí matrace....

Jedna výhra a dvě prohry. Pohárové body tentokrát přinesla jen Slavia

Jedno vítězství, dvě porážky. České fotbalové kluby i ve druhém kole skupinové fáze v Evropské lize získaly jen tři...

Crvena zvezda - Liberec 5:1, hosté neměli den, mohli dostat i víc branek

Liberečtí fotbalisté nenavázali na minulý úspěch proti Gentu, ve svém druhém vystoupení v letošním ročníku Evropské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vejčitá rozhledna vzbudila debatu, zda v Jizerských horách přistálo UFO

Ošklivá, nadčasová. Zajímavá, příšerná. Zbytečné monstrum, parádní počin. Takhle protichůdně komentují lidé novou...

Máme podvyživené děti? Trend „zdravého“ stravování je tragický, říká odborník

Premium Špenát je hnusný, rajčata taky. Do školní jídelny nechodíme, tam nám nechutná. Jíme jen špagety a pizzu. A tak dál....

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Generace nevzdělaných dětí. Jen málokdo dělá při distanční výuce pokroky

Premium Je osm hodin ráno, učitel zakládá virtuální místnost, do které se postupně připojí žáci. Jednomu nejde mikrofon,...

  • Další z rubriky

Liberecký kraj má novou koalici, strany podepsaly smlouvu

Liberecký kraj má novou koalici, zástupci vítězných Starostů pro Liberecký kraj, Pirátů a ODS se dohodli. V Oblastní...

VIDEO: Kolem služebny strážníků šmejdila liška, čeká ji nejspíš smrt

Kolem služebny městské policie v České Lípě se procházela liška. Její noční výlet zachytila bezpečnostní kamera....

Auta srážejí zvěř nejčastěji u Bílého Kostela, během epidemie střetů ubylo

Největší nebezpečí, že se jejich auto střetne se zvěří, hrozí řidičům na silnici u Bílého Kostela nad Nisou. Na...

U Jilemnice hořela hala na matrace. Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň

Hasiči z Libereckého a Královéhradeckého kraje ve středu hasili rozsáhlý požár průmyslové haly, kde se vyrábí matrace....

Nepanikařte, ale buďte opatrní. Osm znaků, že jste mohli prodělat covid-19

Druhá vlna koronavirové krize udělala z Česka, které tu první zvládlo celkem dobře, odpadlíka. Snad každý se bojí. Jsem...

Nečekaně zemřel moderátor Prima vařečky Daniel Kopál, bojoval s covidem

Ve věku 49 let zemřel moderátor Daniel Kopál, známý z pořadu o vaření Mňam aneb Prima vařečka. Bojoval s koronavirem....

Veterináři varují před sýry z Lidlu, mohou obsahovat bakterie z fekálií

Veterináři varují před dvěma druhy sýrů, které prodával řetězec Lidl. Jde o brie od francouzského výrobce, který...

Čich ztrácejí při covidu často mladí a bezpříznakoví. Jak ho získat zpět?

Porucha čichu je v současnosti řazena k základním příznakům covidu-19. Objevuje se více než na jaře, a to hlavně u...

Česko dál padá do covidové propasti. Má nejvíce případů i úmrtí na světě

Česko se pevně usadilo na špičce světových koronavirových statistik. Již delší dobu jsme mezi zeměmi, které mají...