Liberecké divadlo uvede v den nedožitých Havlových narozenin jeho málo známou hru Motýl na anténě.

Liberecké divadlo uvede v den nedožitých Havlových narozenin jeho málo známou hru Motýl na anténě. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Liberečtí divadelníci vzdají hold Václavu Havlovi jeho méně známou hrou

  • 0
Příběh, který se začne ve středu odvíjet na jevišti Malého divadla v Liberci, připomene osobnost a dílo exprezidenta a spisovatele Václava Havla, jenž by 5. října oslavil své osmdesáté narozeniny. Liberečtí divadelníci mu vzdají hold jeho méně známou hrou Motýl na anténě.

Příběh začíná tím, že spisovatel Jan slaví doma se svou ženou a tchyní narozeniny. Ze sousedního pokoje se náhle začne ozývat zlověstné kapání vody z kohoutku. A stále se zrychluje. Ale nikdo nevstává. A nový podnájemník, instalatér pan Bašta, se ne a ne probudit.

Havel hru napsal na konci šedesátých let jako svůj jediný původní text pro televizi. Zfilmování se ale dočkala až v roce 1990.

„V divadle se zatím jako regulérní inscenace objevila pouze jednou, naše uvedení je tak ojedinělou příležitostí se s ní setkat znovu,“ prohlásil Jakub Kabeš, mluvčí divadla F. X. Šaldy.

S absurdní komedií o pasivitě české inteligence, její neschopnosti opustit svět slov a vzdušných zámků se diváci seznámí prostřednictvím scénického čtení.

„Je to sice méně známá hra, ale zato velmi vtipná, absurdně laděná groteska, která nabízí zajímavé herecké příležitosti,“ zmínil šéf činohry divadla Šimon Dominik, který hru také režíroval.

Role Jana se zhostí Martin Polách, Marie připadla Veronice Korytářové a tchyně Markétě Tallerové. Instalatéra pana Baštu ztvární Jakub Chromeček a v nezvyklé roli vodovodního kohoutku se objeví Michal Maršík. Představení začne od 19 hodin na scéně Malého divadla.