Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: pro iDNES.cz

Nechtěl od přítelkyně odejít, proto svého soka brutálně pobodal

  • 1
Kuchyňským nožem bodl svého soka do krku a pak mu jej zarazil do břicha tak, že vyčnívala jen rukojeť. Tak popisuje obžaloba pokus o vraždu z loňského ledna, za níž hrozí čtyřiadvacetiletému Romanu Dudovi až osmnáct let vězení.

K činu došlo loni 18. ledna ve Stráži pod Ralskem. Příčinou byla družka, u které obžalovaný bydlel. Její přítel se totiž na podzim vrátil z vězení a chtěl, aby se Duda odstěhoval. Ten to odmítal. U soudu vysvětloval, že konečně našel rodinu a štěstí.

V inkriminovaný den zůstal obžalovaný muž doma se dvěma malými dětmi své přítelkyně. Uklízel byt, když opět přišel jeho sok.

"Lekl jsem se, nečekal jsem ho. Řekl mi, že jsem způsobil v domě škodu. Pak mi půjčil peníze na autobus, chtěl jsem jet za přítelkyní do České Lípy říct jí, že zase přišel. A odešel jsem. Viděl jsem tu jeho nenávist, ale k žádnému konfliktu nedošlo," vypověděl obžalovaný.

Podle obžaloby ale vzal nůž a v kuchyni zasadil sedícímu muži ránu. Těžce zraněného pak nechal svému osudu v bytě i se dvěma dětmi. Podle spisu přežil útok díky tomu, že si sám zavolal pomoc a lékaři jej okamžitě po převozu do nemocnice operovali.

Já jsem ho nebodl, způsobil si to sám, říká Duda

Duda odmítá, že by vzal nůž a bodl. "Vím, že se to bude těžko dokazovat, ale já jsem to nebyl. Způsobil si to sám nebo za pomoci někoho jiného. Už dřív se mě chtěl zbavit a říkal, že mě dostane, že má papíry na hlavu," hájil se obžalovaný.

Podle svých slov se sice vydal na autobusové nádraží, prý mu ale nestačily peníze. Šel proto ještě za kamarádem. Tam jej zastihla policie. "Řekli mi, ať si lehnu, nechápal jsem to, nevěděl jsem, jestli to není na kamaráda. Tam mi policisté řekli, že jsem ho měl pobodat."

Obžalovaný soudu přiznal, že už dříve příteli své družky v opilosti vyhrožoval smrtí. Soudní znalec z oboru psychiatrie vypověděl, že je obžalovaný deprivovanou a disharmonicky rozvinutou osobností. Jeho intelekt se blíží slaboduchosti.

Pobodaný muž ke krajskému soudu nepřišel. Soudkyně musela další jednání odročit.