Řeku Nisu zpřístupní lidem betonové schody.

Řeku Nisu zpřístupní lidem betonové schody. | foto: re:architekti

Neutěšené místo u Nisy se změní, liberecká náplavka ale čelí i kritice

  • 3
V oázu klidu chtějí Liberec s krajem proměnit neutěšené břehy Nisy a okolí libereckého Rybníčku. O toto území se dělí, proto na projektu nové náplavky spolupracují.

„Obě části jsou natolik provázané, že by bylo postavené na hlavu, kdyby projekt nedělaly v souladu a dohromady,“ poznamenal Tomáš Tesař, vedoucí tiskového oddělení Liberce.

Zhotovitele městské a krajské části budou hledat každý zvlášť, kraj má v tomto ohledu náskok. V okolí krajského úřadu už začala výstavba parkovacího domu. Hotovo má být už letos v listopadu, kdežto nová podoba náplavky by se mohla začít rýsovat v září.

Lužickou Nisu před sídlem CHKO Jizerské hory přetne lávka, betonové schody zpřístupní řeku Liberečanům a poblíž vyroste i dřevěný kiosek s občerstvením.

Vizualizace, které se brzy promění ve skutečnost, vzešly z architektonické soutěže Libereckého kraje, kterou v roce 2017 vyhrálo studio re:architekti.

Podle spoluautora Davida Pavlišty zaujal porotu hlavně návrh sestupu k řece. Ten architekty notně potrápil.

„Dalo nám hodně práce projednat demolice nábřežních zdí a úpravu koryta řeky. Přitom sestup je poměrně jednoduchá stavba z betonu, která umožní sejít návštěvníkovi k Nise, sednout si tam, vypít si pivo nebo namočit nohy ve vodě,“ popsal Pavlišta. Součástí vizualizace je i strom, který na břehu poskytne stín a vytvoří příjemné klima.

Zmizí bariéry před vstupem

Aby mohli architekti své představy uskutečnit, musí zasáhnout také do výškových úrovní. U budovy úřadu je nyní rampa, schody a další nesourodé bariéry. Projekt proto počítá s novým vstupem do budovy, prostory se sjednotí, změní se i geometrie a délka schodů.

Náměstek hejtmana Zbyněk Miklík odhadl, že kraj na revitalizaci dolního centra Liberce vynaloží 130 až 140 milionů korun. Svou část by chtěl dokončit příští léto. Úpravy městské části oproti tomu potrvají déle.

„Liberec čeká delší trať na doběhnutí,“ řekl Jiří Janďourek, náměstek primátora pro architekturu a veřejný prostor. Liberec, který zvelebí nábřežní cestu u budovy CHKO Jizerské hory nebo park na Rybníčku, je teprve ve fázi příprav a jednání s majiteli pozemků.

„Máme před sebou vyřízení smluv s Povodím Labe, což už má kraj za sebou,“ uvedl architekt. Kolik město za náplavku zaplatí, zatím neprozradil, poslední kalkulace pochází z roku 2020. Studie tehdy počítala se 40 až 45 miliony.

Náplavka čelí kritice

Ne všichni ale novou náplavku vyhlíží s nadšením. Jeden z posluchačů, který si přišel prohlédnout vizualizace architektů, považoval projekt za zbytečný. Nisa je malá, nevejdou se tam loďky a nedá se využít jako třeba řeka v Praze nebo Berlíně. „Koryto by se mělo jen vyčistit, spravit nábřežní zdi. Tohle mi přijde zbytečné,“ konstatoval.

Podle architekta Pavlišty se ale přínosy náplavky projeví až časem: „Voda ve městě bude čím dál cennější a možnost kontaktu s ní nebo osvěžení bude hrát čím dál významnější roli.“

Za horkých letních dnů poslouží Liberečanům také kašna v parku na křižovatce cest. Bude na úrovni chodníku, v zimě se vypustí a nemusí se ničím zakrývat. Lidé po ní budou bez omezení chodit jako po dlažbě. Měla by být protiskluzová a svými vzory textilních střihů odkazovat na lokální průmysl.

„V míse budou trysky, které mohou stříkat málo nebo vytvářet mlhu. Dají se naprogramovat,“ informoval Pavlišta s tím, že optimální režim bude třeba nějakou dobu ladit.

Největší zpevněná plocha bude před budovou Evropského domu. Je navržená tak, aby se tam mohly konat společenské akce, vejde se tam i pódium. Součástí projektu je proto příprava inženýrských sítí, aby se organizátoři trhů nebo koncertů mohli napojit na elektřinu.

Historické zábradlí kolem Nisy chtěli architekti zachovat, z bezpečnostních důvodů ho ale nahradí nové – musí totiž odpovídat požadovaným normám.