Truhláři z kateřinského učiliště při práci.

Truhláři z kateřinského učiliště při práci. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Liberečtí nábytkáři jsou nejlepší v republice, bodovali i s Chaosem

  • 0
Studenti středního odborného učiliště nábytkářského v libereckých Kateřinkách jsou nejlepší v republice. Na největší přehlídce středního odborného a učňovského školství v České republice, nazvané Vzdělání a řemeslo, která se konala na výstavišti v Českých Budějovicích, získali titul Truhlář roku.

Tým libereckých studentů chtěl na českobudějovické akci navázat na úspěchy z minulých let.

Studenti třetího ročníku Dominik Koďousek a Zbyněk Dostrašil uspěli na výbornou v testu z odborných znalostí, zaměřeného na výrobu nábytku a stavebně truhlářskou výrobu i v praktické části soutěže při výrobě odkládacího stolku.

„Naši studenti znovu ukázali, že patří k nejlepším v České republice,“ raduje se ředitel nábytkářského učiliště Václav Tichý.

To ale není jediný úspěch, který si na svá konta studenti z Kateřinek připsali. S úspěchem se také se svou tvorbou nedávno představili na sedmnáctém ročníku přehlídky Designblok 2015 Prague Design and Fashion Week.

Superstudio a Openstudio Designbloku letos oživilo areál Výstaviště Praha - Holešovice, tedy místo, které bylo v roce 1891 přesně pro tyto účely postaveno.

Studenti z Kateřinek vystavovali v rámci Openstudia, tedy v sekci vyhrazené pro mladé návrháře. Střední školu tvorby a designu nábytku reprezentovala tři sedadla, která studenti pod vedením pedagogů navrhli, konstrukčně rozkreslili i sami vyrobili ve školních dílnách.

Sedadla Chaos od Antonína Koška, Arch od Veroniky Mullerové a Houpací lavička od Tomáše Jóna návštěvníky zaujala a zájem lidí o koupi sedadel překvapil i samotné tvůrce.

Střední školu uměleckořemeslnou a oděvní svými módními kolekcemi v Praze zviditelnily studentky oboru Fashion Design Anna Pecinová a Anna Vránová. „Designblok pro studenty znamená báječnou příležitost k navázání nových kontaktů a k další prezentaci jejich prací,“ řekl ředitel Tichý.

Například sedadlo Read a Book od Jana Devátého, studenta 4. ročníku Designu interiéru, bylo umístěno v centru Prahy na Václavském náměstí jako reklama na výstavu Czech Design Week.

Kolekce šatů studentek oboru Fashion Design pak bude vystavena ve foyeru Nové scény Národního divadla v Praze při příležitosti předávání cen Studentská Thálie 2016.