Úsek silnice je nebezpečný a řidiči zde často bourají. (ilustrační snímek)

Úsek silnice je nebezpečný a řidiči zde často bourají. (ilustrační snímek) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Na silnici, kde umírají lidé, se bude díky pruhu jezdit bezpečněji

  • 2
Kopec u Jítravy dosud patří podle statistik dopravních nehod, zapracovaných pojišťovnou Allianz do Automapy, k nejnebezpečnějším úsekům v zemi. Přesněji řečeno, část silnice I/13 od křižovatky u Jítravy po odbočku na Dolní Suchou. V poměrně krátkém úseku už několik lidí zemřelo, další řidiči se na této části silnice při nehodách lehce i těžce zranili.

Letos se to má změnit. Ředitelství silnic a dálnic začne ve stoupání od Jítravy na Rozkoš stavět nový pruh pro pomalá vozidla ve stoupání.

„Oprava umožní bezpečné předjetí pomalých vozidel ve směru na Liberec a výrazně tak sníží riziko dopravních nehod kvůli nebezpečnému předjíždění,“ zmínila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

„Bezpečnost a plynulost provozu zvýší také vybudování levého odbočovacího pruhu před křižovatkou na Dolní Suchou.“

Vítězem zakázky je společnost Eurovia CS, ta už získala povolení částečné uzavírky provozu na období od 15. května do 15. října letošního roku. ̈

„Při částečné uzavírce bude zúžený jízdní pruh ve stoupání do jítravského sedla. Zbývající šířka vozovky, včetně zpevněné krajnice v opačném směru, bude sloužit k obousměrnému provozu při snížené nejvyšší dovolené rychlosti na šedesát kilometrů v hodině. Předjíždění bude po dobu výstavby zakázáno,“ uvedla mluvčí.

Rozpočtové náklady stavby jsou 13 milionů korun s daní.